• Home
  • Știri
  • The New York Times: Putin „asamblează o bombă energetică“ pe care o pregătește pentru Crăciun?

The New York Times: Putin „asamblează o bombă energetică“ pe care o pregătește pentru Crăciun?

vladimir putin razboi nuclear

Vladimir Putin „asamblează o bombă energetică“ pe care o pregătește pentru Crăciun scrie „The New York Times“.

„Pe măsură ce armata rusă continuă să se clatine în Ucraina, lumea își face griji că Vladimir Putin ar putea folosi o armă nucleară tactică . Poate – dar deocamdată, cred că Putin lucrează la o altă armă. Este o bombă de petrol și gaz pe care o amorsează chiar în fața ochilor noștri și cu ajutorul nostru din neatenție – și ar putea să o detoneze cu ușurință în această iarnă“, scrie editorialistul Thomas L. Friedman în „The New York Times“, potrivit adevarul.ro.

„Dacă o va face, ar putea trimite prețurile petrolului și benzinei în stratosferă. Consecințele politice, speră Putin, vor duce la divizarea alianței occidentale și vor determina multe țări – inclusiv SUA- să caute repede un acord murdar cu liderul de la Kremlin. Pe scurt: Putin duce acum un război pe două fronturi: unul la sol pentru a sparge liniile Ucrainei și unul energetic pentru a rupe voința Ucrainei și a aliaților săi. El încearcă să distrugă sistemul energetic al Ucrainei pentru ca ucrainenii să înghețe iarna aceasta, și în același timp să crească facturile la energie pentru toți aliații Ucrainei. Occidentul nu are o strategie energetică în vigoare pentru a atenua impactul bombei energetice a lui Putin, iar aceasta este o perspectivă înfricoșătoare“, spune autorul.

Când vine vorba de energie, scrie Thomas L. Friedman, vrem cinci lucruri deodată care sunt incompatibile – iar Putin ne amenință:

1. Dorim să ne decarbonizăm economia cât de repede putem pentru a atenua pericolele foarte reale ale schimbărilor climatice.

2. Ne dorim cele mai ieftine prețuri posibile la benzină și de încălzire, astfel încât să ne putem conduce mașinile cât de repede și cât vrem – și să nu punem un pulover în plus sau să facem ceva pentru a economisi energie.

3. Vrem să le spunem petrodictatorilor din Iran, Venezuela și Arabia Saudită să plece.

4. Vrem să putem trata companiile de petrol și gaze din SUA ca pe niște paria și dinozauri care ar trebui să ne scoată din această criză a petrolului și apoi să plece și să lase soarele și vântul să preia controlul.

Mai mult aici

Parteneri