Timpul, ca cea mai importantă resursă. Oare ne aparține sau îi aparținem?

Timpul ca cea mai importanta resursa 1

Timpul este, alături de potenţialul personal, inteligenţă, talent, educaţie, materiale disponibile, poziţie în societate etc, poate cea mai importantă resursă pe care o avem şi pe care trebuie să o valorificăm, nu doar pentru binele nostru, ci şi pentru binele societăţii în care trăim. Valabil şi pentru celelalte resurse de care dispunem – ele trebuie valorificate în beneficiul societăţii umane, nu doar pentru binele personal.

Această „super-resursă” este consumată zi de zi prin diferite activităţi, unele obligatorii, altele voluntare, unele care produc efecte benefice, iar altele care produc efecte nocive (nouă, dar poate și societăţii). Este important să vedem pe ce se cheltuie timpul nostru, cum putem reduce din risipa de timp, care sunt activităţile zilnice pe care le putem elimina din viaţa cotidiană. Eforturile trebuie orientate pentru a dispune de mai mult timp pentru noi, pentru familia noastră şi eventual, pentru societate.

O constatare pe care o facem fiecare dintre noi, este că înaintând în vârstă timpul parcă trece mai repede, deşi am vrea foarte mult ca el să treacă cât mai lent. Timpul se leagă de mintea omului pentru că gândurile şi acţiunile noastre sunt secvenţiale şi ne lasă sentimentul că timpul curge. De fapt, unele păreri afirmă că noi, oamenii, stăm de fapt doar în prezent, prezent cu care mergem împreună de-a lungul timpului. Restul este subiectivitatea oferită de formularea şi reformularea amintirilor, de sentimentul temporal al incapacităţii de a rămâne în clipa de faţă.

Lipsa de timp este foarte frecvent invocată în societatea în care trăim. Suntem asaltați de atât de multe preocupări, încât, într-un final, ajungem ca stresul să pună stăpânire pe noi, iar după cum se știe, stresul ne face să fim și mai ineficienți, resimțind și mai puternic trecerea timpului. Pentru a opri acest cerc vicios, singura soluție ar fi să învățăm să ne stabilim cu mare grijă prioritățile și să dăm importanța cuvenită organizării și planificării activităților. Senzația că pierdem și mai mult timp cu planificarea este una eronată, întrucât este demonstrat că 10 minute de planificare salvează (prin eficientizare) 80 minute de muncă.

Sigur că timpul diferă de la categorie socială la alta. Percepția despre trecerea timpului e diferită la copii, studenţi, angajaţi, patroni, şomeri, pensionari, lucrători pe cont propriu (inclusiv zilierii) etc. Totuși, pentru oricine dintre cei enumerați, timpul la fel, rămâne a fi cea mai importantă resursă disponibilă.

Paradoxal, dar progresul, tehnologiile moderne fac ca traiul nostru să fie cumva mai complicat și toate acestea ne deformează percepția asupra timpului. E adevărat că omenirea a inventat fast-food-ul, mașinile rapide, comerțul online și încă o mulțime de alte lucruri menite să ne ajute să câștigăm timp, însă chiar și așa niciodată nu avem atât timp cât ne-am dori. Astăzi, pe de o parte poți economisi mult timp, având posibilitatea de a cumpăra/comanda practic orice bun și serviciu cu un singur click (de la produse alimentare la încălțăminte, de la tehnologii de ultimă oră la ustensile sau anvelope online), iar pe de altă parte preluăm tot mai multe griji asupra noastră.

Concluzia care reiese, ar fi că înțelepciunea cu care vom utiliza această resursă foarte limitată și nesupusă, va determina gustul vieții trăite atunci când vom încerca să-l identificăm.

Parteneri