
Tipuri de tratament pentru boala parodontala avansata
De la simpla sangerare a gingiilor pana la dureroasa recesiune gingivala, bolile gingiilor sunt probleme de sanatate ce niciodata nu trebuie neglijate indiferent de cat de inofensive par ele.
Bolile gingivale se prezinta in mai multe etape, de la gingivita, care este usor tratabila, la boala parodontala avansata, al carei tratament este complex, de lunga durata si deosebit de important, in lipsa caruia pacientul este supus riscului major de a-si pierde dintii.
In randurile de mai jos vom discuta despre optiunile de tratament parodontoza avansata disponibile.
In cazul bolii parodontale avansate, infectia a ajuns destul de adanc in tesuturile gingivale, astfel ca simplul detartraj nu va putea rezolva din plin problema. Aici, medicul stomatolog va folosi o procedura nechirurgicala numita scalare si planare radiculara (SRP), aceasta fiind o curatare intensa si completa a suprafetelor radacinilor dentare afectate de pungile parodontale.
Pe langa SRP, pacientii ar putea avea nevoie de unul sau mai multe tratamente suplimentare.
Un tratament boala parodontala extrem de eficient este terapia cu laser, un tratament minim invaziv ce vizeaza indepartarea infectiei bacteriene (care a cauzat boala). Aceasta terapie este mult mai avantajoasa decat terapiile traditionale de indepartare a pungilor parodontale deoarece elimina bisturiul si suturile si diminueaza semnificativ cantitatea de antibiotic sistemic administrat in cadrul tratamentului.
Exista situatii in care medicul parodontolog sa fie nevoit sa recurga la metode chirurgicale. Una dintre cele mai populare astfel de metode este operatia cu lambou, o interventie ce presupune incizarea gingiilor, in asa fel incat sa se permita accesul la radacina dintelui afectat pentru curatarea zonei respective. Aceasta metoda este recomandata in special atunci cand detartrajul este ineficient pentru curatarea structurilor deteriorate.
In cazurile mai grave, boala poate duce la o distrugere semnificativa a tesutului gingival si osos, dar si a structurii dintilor. In asemenea situatii, pacientii ar putea avea nevoie de un tratament chirurgical mai complex, ce include utilizarea grefelor de tesut sau de os. Grefele de os pot fi realizate din materiale sintetice. In cazul grefelor de tesut, se preveleaza tesut dintr-o zona sanatoasa a pacientului, ce se ataseaza apoi in locul afectat.
Pacientilor care au avut pierderi de dinti, dupa ce li se administreaza unul dintre tratamentele mentionate mai sus, li se recomanda inserarea implanturilor dentare pentru reconstructia intregii danturi.