Toate situatiile in care iti va fi solicitata fisa medicala pentru permisul auto!

fisa medicala permis auto 1

Fisa medicala pentru permis auto este documentul care pune temelia la obtinerea permisului de conducere. Importanta acestui act este una majora, rezultatele investigatiilor medicale determinand decizia finala de a fi sau nu apt pentru a conduce in siguranta pe drumurile publice. Desi poate multi vor spune ca acest act este irelevant, numeroase accidente din trafic avand cauze care ar pune la indoiala capacitatile psihice ale soferilor implicati, remarca nu este deloc corecta. 

Fisa medicala permis auto nu testeaza cunostintele tehnice sau de manevrare a autoturismului si nu este un instrument prin care se determina consumul de alcool sau de stupefiante la volan. Documentul determina doar din punct de vedere medical, capacitatea fizica si psihica a unui sofer de a conduce, fara a fi un pericol in trafic. Modificarile ulterioare ale integritatii sale, iresponsabilitatea si ignoranta vor fi sanctionate corespunzator de cei autorizati sa ia masurile legale in vigoare.

Tocmai de aceea, fara completarea dosarului, nu poti solicita eliberarea permisului auto. Cele doua documente sunt in stransa legatura, fisa putand conditiona obtinerea permisului. Iata care sunt situatiile in care ai nevoie obligatoriu de obtinerea fisei medicale pentru permisul auto! 

fisa medicala permis auto 2
Fisa medicala permis auto

Esti cursant la scoala de soferi

Daca urmezi cursurile scolii de soferi va trebui sa iti completezi dosarul cu fisa medicala permis auto eliberata de o unitate sanitara autorizata. Numai dupa obtinerea acesteia iti vei putea continua drumul spre indeplinirea visului de a deveni conducator auto. Pe langa documentul medical, ti se va mai cere si avizul psihologic, acest document fiind necesar tuturor cursantilor. 

Ai permisul expirat

In situatia in care ai uitat sa iti reinnoiesti la timp permisul, iar acesta este deja expirat, va trebui sa te programezi pentru consultatiile necesare eliberarii fisei medicale. Starea ta de sanatate va fi reevaluata, urmand ca in functie de rezultatele obtinute sa fii declarat apt sau inapt pentru a conduce autovehiculul. 

Ti-ai schimbat numele de familie si vrei un permis cu o noua valabilitate

Te-ai casatorit si ai optat pentru schimbarea numelui? In acest caz, sunt doua situatii in care poti avea permisul de conducere in continuare: fara obtinerea fisei medicale auto, daca nu vrei sa schimbi si valabilitatea permisului si cu obtinerea fisei auto, daca vrei sa ai un permis cu valabilitate noua. Asadar, daca vrei sa dai un start proaspat si in viata de conducator auto, beneficiind nu doar de un nume nou, ci si de o alta perioada de valabilitate a permisului, atunci va fi nevoie sa obtii fisa medicala pentru permis auto. 

Permisul a fost suspendat sau anulat

Abaterile sunt deseori sanctionate drastic, anularea permisului fiind una dintre pedepsele cele mai dure aplicate soferilor, care din diverse motive nu au respectat legislatia codului rutier. Reevaluarea starii de sanatate, prin investigatiile medicale impuse de lege, este obligatorie pentru a mai avea din nou sansa de a tine in mana permisul de conducere, iar fisa este esentiala in acest caz.

In prezent, documentul se elibereaza in cel mult 60 de minute, dupa efectuarea tuturor examenelor medicale. Aceasta va avea inscris rezultatul de apt sau inapt, alaturi de stampila clinicii autorizate de catre Directia de Sanatate Publica si Politia Rutiera. Adauga fisa medicala permis auto in dosarul pentru obtinerea permisului de conducere si pregateste-te sa devii un sofer responsabil!

Parteneri