Tolontan s-a răzgândit. A coborât de 1000 de ori nivelul radiațiilor din Piața Victoriei

Știrea transmisă de ziaristul Cătălin Tolontan, conform căreia zona Pieței Victoria este contaminată radioactiv a suferit consistente ajustări. Ziaristul recunoaște că s-a păcălit, cerându-și scuze.
„Am preluat această eroare și ne cerem scuze!
De fapt, dacă acceptăm notația cu punct în loc de virgulă drept separator, corect este 0.124 radiație normală, iar 4.000 înseamnă, de fapt, 4. 21.680 este 21. Nu contează că am fost induși în eroare, ne asumăm că am greșit și rectificăm. Nu contează nici că am lucrat cu un raport pe care autoritățile l-au dorit secret și că abia azi am avut acces la comentariile oficiale ale Institutului Geologic Român care recunoaște și radiațiile foarte mari și propria eroare din raport. Facem rectificările și în articolul inițial. Eroarea nu modifică însă cu nimic concluzia raportului și sensul investigației jurnalistice: conducerea Institutului și a Muzeului de Geologie a ascuns cu bună știință existența unei radiații mult mărite, periculoase pentru sănătatea angajaților și a vizitatorilor! Ținând cont de rectificări, pentru mormanul din curte, radiația este de 20 de ori mai mare decât doza acceptată. În pivință e și mai mare. În depozitul subteran radiația oscilează între de 40 de ori și de 200 de ori mai mult decît doza acceptată. Deci nu de 200.000 de ori așa cum am scris, ci de 200 de ori, ceea ce este oricum enorm. Dovadă că azi au închis muzeul până când vor lua măsurile pentru a proteja viața oamenilor”, scrie Cătălin Tolontan.
Ziaristul, anagajat al trustului Intact, lasă să se înțeleagă că pericolul de a demonstra în Piața Victoriei este mare și, pe cale de consecință, protestatarii ar trebui să stea acasă.
Directorul instituției, Rodica Tița, a declarat că nivelul de radiații de la Muzeul de Geologie este în limite normale.

D.Dumitru, AMPress