• Home
  • Știri
  • Tomac: România nu are nici o şansă să intre în Schengen în 2023. Trebuie sesizată Curtea de Justiție a UE

Tomac: România nu are nici o şansă să intre în Schengen în 2023. Trebuie sesizată Curtea de Justiție a UE

eugen tomac 2

Guvernul României ar trebui să ia în calcul sesizarea Curţii de Justiţie a UE în dosarul Schengen, declară la RFI eurodeputatul Eugen Tomac. Preşedintele PMP crede că România nu are nici o şansă să intre în zona europeană de liberă circulaţie în 2023.

„Şansa noastră a fost ratată pe 8 decembrie. Nu ne rămâne decât o singură soluţie pe care o văd în momentul de faţă şi care poate fi luată în calcul şi ar trebui luată în calcul de către Guvernul de la Bucureşti şi anume să sesizăm Curtea de Justiţie a UE, pentru că aici nu mai avem un conflict politic între state, aici e o problemă juridică între instituţiile UE. Comisia este cea care stabileşte dacă un stat îndeplineşte criteriile, dacă respectă legislaţia Schengen şi trebuie să adere, nu Consiliul Uniunii Europene, pentru că această procedură este una destul de complexă şi în acelaşi timp o formalitate internă a UE a devenit o măciucă politică împotriva unor state. Or eu am rezerve serioase în ceea ce priveşte corectitudinea evaluărilor pe care le-a făcut Viena cu privire la noi şi tocmai de aceea trebuie să utilizăm toate instrumentele pe care ni le oferă UE pentru a ne bate pentru dreptatea noastră”, spune liderul PMP, potrivit Mediafax.

Întrebat la ce ar ajuta un proces la CJUE, din moment ce acesta ar dura cel puţin doi ani, Eugen Tomac a spus: „Sunt absolut convins că în 2023 nu avem nici o şansă. 2024 este un an cu alegeri europarlamentare. Din nou, nu va fi acest subiect pe ordinea de zi a statelor membre, pentru că nimeni în campania electorală nu va spune că extinde Spaţiul Schengen, pentru că populiştii automat vor spune că din nou vor veni şi mai mulţi migranţi, pentru că se extinde Spaţiul Schengen. Tocmai de aceea, cred că termenul cel mai realist este de minim doi ani de zile pe care trebuie să-i aşteptăm pentru a fi din nou repus pe agenda Consiliului JAI acest subiect. Mai mult decât atât, un proces nu suspendă procesul de negociere, din contra, poate fi un instrument de presiune în plus”.

Parteneri