Finalul anului reprezintă momentul în care analizezi și evaluezi modul în care lucrurile au decurs până atunci, inclunzând acțunile pe care ai reușit să le întreprinzi și efectele acestora. Totodată, în ultima lună din an îți setezi planurile pentru cel care urmează. Dacă îți dorești să creezi o listă cu obiective, probabil le vei avea în vedere și pe cele financiare, însă fii atent la modul în care le formulezi. Acestea trebuie fie clare, concise, relevante, specifice, să transmită o cale de urmat și un rezultat final măsurabil, pentru ca tu să poți observa îmbunătățiri din punct de vedere financiar, pe parcursul anului care vine.
Iată așadar, câteva exemple de rezoluții financiare pe care ți le poți seta pentru noul an
- Deschide un fond de urgență
Construirea unui fond de urgență ar trebui să reprezinte o prioritate pentru noul an, având în vedere că acesta te va pregăti pentru a-ți îndeplini restul obiectivelor financiare. Faptul că ai o anumită sumă de bani pe care n intenționezi să o cheltui decât strict pentru urgențe îți va oferi încredere, liniște și te va scăpa de nevoia unor împrumuturi care te pot împovăra. Începe cu un obiectiv mic. propune-ți să economisești bani în prima lună, ulterior setează-l pe cel de-a doilea, și anume de a economisi timp de 3 luni, după care deja îți va fi ușor să ajungi la 6 luni. Dacă este posibil, alocă 10 – 15 la sută din venitul tău lunar obiectivelor tale de economii.
- Examinează-ți cheltuielile
Odată ce îți examinezi cheltuielile pe care le ai lunar, s-ar putea să observi unele neesențiale pe care le poți reduce cu ușurință. Obișnuiești să iei adeseori masa în oraș? Plătești servicii sau abonamente pe care nici măcar nu le mai folosești? Înseamnă că acesta este momentul să privești îndeaproape plățile pe care le faci periodic și să te hotărăști asupra acelora pe care le poți elimina. Pe de altă parte, acest lucru nu înseamnă să-ți răpești din plăcerile și bucuriile vieții. Stabilește cheltuielile lunare, astfel încât să poți avea o viață plăcută și confortabilă în continuare.
- Crește-ți venitul
Dacă îți dai seama că îți este imposibil să faci economii din banii pe care îi câștigi în momentul de față, atunci gândește-te la o modalitate prin care îți poți crește veniturile. Îți poți lua un job extra pe lângă cel actual sau să demisionezi în favoarea unuia care îți asigură un salariu cu mult mai consistent. În timpul liber, poți să fii freelancer, să oferi servicii de taximetrie sau să găsești un job part-time pe care îl poți face de acasă. Pe de altă parte dacă îți dorești ceva cu mult decât atât, iar venitul lunar să elimine constrângerile și limitele financiare atunci orientează-te către acele joburi care oferă salarii atractive. De exemplu, Gloria-Agency.ro este un studio de videochat în București recunoscut pentru aprecierea financiară și nu numai pe care o demonstrează față de femeile care se alătură echipei. Totodată te poți orienta către domeniul aerian, IT sau de business.
În concluzie, dacă îți dorești să-ți setezi rezoluțiile financiare pentru noul an, atunci ai în vedere ca acestea să fie cât mai specifice, realizabile și măsurabile. Îți poți propunere deschiderea unui fond de economii, poți elimina cheltuielile neesențiale sau îți poți propune să-ți crești venitul, prin schimbarea jobului actual.
Sursa foto: unsplash.com