• Home
  • Spiritualitate
  • Tradiții norocoase în „Vinerea Scumpă” din Săptămâna Luminată!

Tradiții norocoase în „Vinerea Scumpă” din Săptămâna Luminată!

izvorul tamad traditii 1

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Din moși-strămoși, prin împlinirea unor tradiții în Vinerea Scumpă, credincioșii care le respectă se bucură de sănătate și noroc.

În Vinerea Scumpă credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii
În Vinerea Luminată credincioșii sărbătoresc Izvorul Tămăduirii. Praznicul împărătesc este închinat minunilor înfăptuite de Maica Domnului. În această zi, după Liturghie, preoții sfințesc apele care primesc puteri vindecătoare.

Bolnavii se vindecă când se spală cu apă sfințită
Tradiția spune că bolnavii care se spală cu apa sfințită în Vinerea Scumpă se vindecă. În ziua praznicului, credincioșii din diferite țări participă la o ceremonie specială, oficiată în Israel, la Izvorul Tămăduirii. În acest loc binecuvântat de Mântuitorul nostru Iisus s-au împlinit, de-a lungul deceniilor, numeroase minuni.

În Vinerea Luminată se respectă rânduielile bisericești
In Vinerea Luminată nu se fac treburi casnice: nu se spală, nu se calcă. Tradiția îi îndeamnă pe credincioși să respecte, an de an, vinerile scumpe, să se roage și să împlinească rânduielile bisericești. Cei care respectă aceste tradiți se vor bucura de spor în munca de fiecare zi, de sănătate deplină și când vor trece la viața veșnică vor avea un loc asigurat în Rai.

Vinerea Luminată este zi de harți
Datorită Învierii Domnului, în Săptămâna Luminată, zilele de Miercuri și de Vineri sunt zile de harți și , cu acest prilej, Biserica rânduiește dezlegarea la mâncărurile de dulce. În același timp, miercurea și vinerea, în perioada cuprinsă între Învierea Domnului şi Duminica Tuturor Sfinţilor (prima după Rusalii), credincioșii au dezlegare la peşte.

Vinerea Scumpă se deosebește de Vinerea Neagră
Vinerea Scumpă este în contrast direct cu Vinerea Neagră, sau Vinerea Mare, din ajunul Paștelui. Legendele spun că Maica Domnului a construit o fântână care avea apă doar în Vinerea Scumpă, iar acea apă era dătătoare de viață.

Sursa – click.ro

Parteneri