AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Tradiții și superstiții de Sfântul Ștefan cel Nou! Ce să nu faci astăzi pentru a-ți păstra liniștea și binecuvântarea

Sfântul Cuvios Mucenic Ştefan cel Nou este prăznuit în calendarul creştin ortodox pe 28 noiembrie.

Se spune că nu este bine să speli rufe în această zi, mai ales dacă porți numele Sfântului Ștefan. Este o zi dedicată sărbătorii și rugăciunii.

Biserica îi îndeamnă pe credincioși să evite conflictele, calomniile, bârfa, invidia, răzbunarea, disperarea și orice alte gânduri negative.

Conform tradiției populare, în această zi nu ar trebui să împrumutați bani, deoarece se crede că odată cu aceștia vă dați și fericirea. Totuși, dacă cineva vă cere ajutorul, ar trebui să îi oferiți sprijin.

Calendar ortodox 28 noiembrie. Rugăciunea către Sfântul Ştefan cel Nou

„Pustniceşte mai înainte pregătindu-te în munte, taberele vrăjmaşilor celor netrupeşti cu toată arma Crucii le-ai pierdut, întru tot fericite. Şi iarăşi spre chinuire bărbăteşte te-ai îmbrăcat, ucigând pe Copronim cu sabia credinţei. Şi pentru amândouă te-ai încununat de la Dumnezeu, Preacuvioase Mucenice Ştefan, pururea pomenite. Amin.”

Sfântul Ștefan cel Nou s-a născut la începutul secolului al VIII-lea, în Constantinopol. Încă din copilărie, a studiat viața și învățăturile sfinților prăznuiți de Biserică. La doar 16 ani, a fost tuns în monahism. Cuviosul Ioan, cunoscut pentru darul său duhovnicesc, a spus despre el: „Dumnezeu să te binecuvânteze, fiule, și să te facă vas de alegere.” Părinților săi le-a zis: „Duhul lui Dumnezeu s-a odihnit peste acest copil.”

La vârsta de 42 de ani, Sfântul Ștefan s-a retras într-o chilie extrem de mică, asemănată mai degrabă unui mormânt decât unei locuințe. Conform Sinaxarului, „aici petrecea, vara arzându-se și iarna înghețând; purta mereu haine de piele și avea trupul încins cu fiare. Îmbrăcămintea lui purta semnele smereniei și ale sacrificiului.”

Sfântul Ștefan a fost un apărător fervent al cinstirii icoanelor, într-o perioadă în care împăratul Constantin Copronim (741-775) persecuta creștinii care le venerau. Sub domnia acestuia, multe icoane erau distruse sau aruncate în dispreț.

Iconoclaștii, în cadrul sinodului de la Hiera (753), susțineau că reprezentarea lui Hristos în icoane este imposibilă, fiindcă ar duce la erori dogmatice. Ei considerau că adevăratul cult al lui Hristos se exprimă doar prin Euharistie și prin trăirea interioară. Totuși, aceștia ignorau dogmele formulate la Calcedon și la Sinodul VI ecumenic, care susțineau unirea ipostatică dintre umanitatea și divinitatea lui Hristos.

Pentru refuzul de a ceda în fața împăratului, Sfântul Ștefan a fost aruncat într-o închisoare alături de 342 de monahi persecutați. Unii dintre aceștia aveau ochii scoși, alții mâinile tăiate sau alte răni grave. Cei mai mulți erau umiliți prin arderea bărbii cu smoală sau prin tunderea forțată.

După mai multe încercări de a-l convinge să renunțe la credința sa, împăratul a ordonat uciderea Sfântului Ștefan.

Calendar ortodox 28 noiembrie 2024. Tot astăzi, se face pomenirea:
– Sfinților Mucenici care au mărturisit alături de Sfântul Ștefan pentru sfintele icoane;
– Sfântului Mucenic Irinarh;
– Sfinților Mucenici Timotei, Teodor, Petru, Ioan, Serghie, Teodor, Nichifor, Vasile, Toma, Ierotei, Daniel, Hariton, Socrat, Comasie, Eusebie și Etimasie.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!