Trend inversat pentru PRU. Cum și-a vândut Ponta proiectul de dragul imunității date de Dragnea

PRU începe să se dezumfle ca o gogoașă. Noile probleme pe care Victor Ponta le are acum în justiție aruncă în aer proiectul pe termen lung care se țesuse la un moment dat în jurul acestei mici formațiuni politice. Fostul premier se află acum la mila lui Liviu Dragnea și a înțeles că dacă vrea să supraviețuiască politic și să reziste cererilor de urmarire penală care vor veni din partea procurorilor DNA are nevoie mai mult ca oricând de imunitatea oferită de un nou mandat de parlamentar și de scutul reprezentat în legislativ de voturile PSD și ale aliaților săi.

Proaspăt sosiți în rândurile PRU, o bună parte din parlamentarii care-l așteptau pe Victor Ponta alături de liderul Bogdan Diaconu, au acum din nou gânduri de ducă. Potrivit unor surse parlamentare, după noile acuzații făcute de DNA la adresa lui Ponta, o parte din migratorii la PRU consideră că acest proiect nu mai are nici o șansă de succes, respectiv să le asigure unora din ei un loc în parlament. Ca atare, unii au început deja să zgârie pe la ușa partidelor de proveniență sau să facă anticameră pe la alate partide, în speranța negocierii unui loc eligibil sau a unui loc în administrația publică locală sau centrală pentru viitor, ne-au dezvăluit sursele citate.
Ecuația a fost complicată nu de punerea sub control judiciar a fostului premier, ci de efectele pe care procedurile ce vor urma în această anchetă le au asupra lui Ponta. Inițial, acesta plănuia să se folosească de PRU ca de un mijloc de presiune asupra liderului PSD, Liviu Dragnea pentru a-și asigura pentru el și o parte din colaboratorii apropiați, locuri eligibile pe listele social-democrate. În paralel, sprijinul acordat celor din PRU ar fi oferit acestora mai multe șanse pentru a depăși pragul electoral de 5% pentru a intra în viitorul legislativ după alegeri și a juca ulterior un rol în jocurile de culise pentru constituirea unui nou guvern.
Urmărit penal de procurorii DNA Ploieşti în noul dosar în care este acuzat de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi complicitate la infracţiunea de spălare de bani, Victor Ponta poate spune adio acestui plan. Orice cerere adresată Parlamentului de ridicare a imunității îl face acum vulnerabil în fața lui Liviu Dragnea, același lider căruia i-a tot purtat sâmbetele în ultimele luni.
Așa se face că Victor Ponta s-a văzut se vede nevoit să îngroape securea războiului cu mai vechiul său adversar pentru a trece amândoi puntea: Liviu Dragnea are nevoie de întregul PSD unit în spatele lui și nu de tensiuni interne pentru a obține un scor la parlamentare menit să-i asigure prima șansă pentru constituirea viitorului Guvern, iar Ponta are nevoie de voturile unei majorități în legislativ, conduse de PSD, pentru a bloca orice tentativă a procurorilor de ridicare a imunității sale. Asta înseamnă inclus că are nevoie de garanția unui nou mandat de patru ani, garanție pe care numai PSD și Dragnea i-o pot da.
Semnalul împăcării a fost dat chiar de Liviu Dragnea- la ultima ședință a conducerii a fluturat ideea acordării unei derogări de al codul de etică al partidului, astfel încât Ponta, aflat sub control judiciar să i se poată permite să candideze pe listele PSD la Gorj. Deşi Codul de Etică prevede clar că social-democraţii care se află sub control judiciar nu pot candida din partea PSD pentru nicio funcţie publică, conducerea nu vede nici o problemă în cazul lui ponta. Cele două părți au ajuns la un compromis în urma a două discuții purtate față în față: în schimbul locului de parlamentar și a scutului PSD în fața justiției, Ponta va face campanie, umăr la umăr cu Dragnea prin județele din țară și va abandona, în schimb, mentoratul său asupra PRU.

Pentru cei din PRU, această înțelegere echivalează cu un posibil dezastru. În prezent, partidul de buzunar numără aproape 20 de parlamentari, adunați din mai toate formațiunile politice parlamentare, dar acest trend se va inversa, dau asigurări sursele citate. Toată construcția se baza pe ideea venirii lui Victor Ponta în acest partid, preluării cârmei sale și funcționării ca o locomotivă electorală la alegeri. Cei care au mușcat din acest scenariu, regretă acum pasul făcut: partidele din care au plecat nu-i mai vor înapoi, iar șansele reale de a mai câștiga un nou loc de parlamentar se subțiază pe zi ce trece, ne-au explicat sursele citate
.Roxana Popa, Stiripesurse.ro