• Home
  • Știri
  • Trump nu este eligibil să candideze la preşedinţia SUA în Colorado, a decis Curtea Supremă a statului

Trump nu este eligibil să candideze la preşedinţia SUA în Colorado, a decis Curtea Supremă a statului

trump doi 1

Într-o decizie uimitoare şi fără precedent, Curtea Supremă din Colorado l-a eliminat marţi pe fostul preşedinte Donald Trump de pe buletinul de vot din statul Colorado pentru anul 2024, hotărând că acesta nu este un candidat eligibil din cauza „interdicţiei de insurecţie” prevăzută de al 14-lea amendament, transmite CNN, potrivit news.ro.

Decizia de 4-3 va fi suspendată până la 4 ianuarie, în aşteptarea apelului lui Trump la Curtea Supremă a SUA, care ar putea soluţiona problema pentru întreaga naţiune.

Decizia Curţii Supreme a statului se aplică doar în Colorado, dar hotărârea istorică va zgudui campania prezidenţială din 2024. Oficialii electorali din Colorado au declarat că această chestiune trebuie să fie soluţionată până la 5 ianuarie, care este termenul legal pentru stabilirea listei de candidaţi pentru alegerile primare republicane programate pentru 5 martie.

„Preşedintele Trump nu a incitat pur şi simplu la insurecţie”, a scris majoritatea în opinia nesemnată.

„Chiar şi atunci când asediul asupra Capitoliului era în plină desfăşurare, el a continuat să îl susţină cerându-i în mod repetat vicepreşedintelui (Mike) Pence să refuze să îşi îndeplinească datoria constituţională şi sunându-i pe senatori pentru a-i convinge să oprească numărarea voturilor electorale. Aceste acţiuni au constituit o participare evidentă, voluntară şi directă la insurecţie”, se mai arată în document.

„Concluzionăm că dovezile de mai sus, a căror mare parte a fost necontestată la proces, au stabilit că preşedintele Trump s-a implicat în insurecţie”, a adăugat opinia.

„Eforturile directe şi exprese ale preşedintelui Trump, timp de mai multe luni, prin care şi-a îndemnat susţinătorii să mărşăluiască spre Capitoliu pentru a împiedica ceea ce el a caracterizat în mod fals ca fiind o presupusă fraudă asupra poporului acestei ţări au fost în mod incontestabil evidente şi voluntare”, au mai stabilit judecătorii.

În plus, instanţa a respins pretenţiile lui Trump privind libertatea de exprimare, scriind: „Discursul preşedintelui Trump din 6 ianuarie nu a fost protejat de Primul Amendament”.

Ratificat după Războiul Civil, cel de-al 14-lea Amendament spune că oficialilor care depun un jurământ de susţinere a Constituţiei le este interzis să mai ocupe funcţii viitoare dacă „s-au implicat în insurecţie”, însă formularea amendamentului este vagă, nu menţionează în mod explicit preşedinţia şi a fost aplicat doar de două ori din 1919.

Toţi cei şapte judecători de la Curtea Supremă din Colorado au fost numiţi de guvernatori democraţi. Şase dintre cei şapte au câştigat ulterior alegeri de menţinere în funcţie la nivel de stat. Cel de-al şaptelea a fost numit în 2021 şi nu s-a confruntat încă cu alegătorii.

Parteneri