AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Tu pastrezi corect legumele si fructele congelate peste vara? Iata cateva sfaturi rapide cu care nu dai gres

Tu pastrezi corect legumele si fructele congelate peste vara Iata cateva sfaturi rapide cu care nu dai gres (1)

Vara generoasa da o multime de fructe aromate, parfumate si colorate, dar si legume sanatoase pe care le putem pastra odata incheiat acest anotimp cald. Una dintre cele mai bune metode de conservare, pe tot parcursul anului, este congelarea. Dureaza putin timp, nu trebuie sa sterilizezi sau sa fierbi produsele, si ocupa si putin spatiu. Atata timp cat respecti urmatoarele sfaturi si pastrezi in siguranta roadele pamantului, te vei bucura de produse proaspete chiar si in lunile reci!

Congelarea fructelor

Fructe precum zmeura, fragii, capsunile, visinile sunt foarte fragile si trebuie manipulate cu grija. Alege fructe coapte, insa nu moi! Inainte de a le ingheta, spala-le bine si curate-le de codite. Le poti scufunda 2 minute in apa clocotita, apoi raci intr-un vas cu gheata. Acest soc termic si uscarea ulterioara le pastreaza intr-o stare buna mai mult timp. Le poti pastra in recipiente din sticla ori plastic sau in pungi special concepute pentru temperaturile negative din congelator.

Daca peste vara ai sarit de perioada de coacere a fructelor de sezon si nu ai avut timp sa faci conserve, pe timp de iarna ai posibilitatea de gasi tot ce e nevoie la magazine. Cu precadere – fructe de padure, capsuni, cirese si visine – acestea sunt alimentele pe care le vei gasi la raionul de produse congelate. Produsele vrac pot fi puse in pungi si apoi depozitate in congelatorul tau. Din fericire, nu trebuie sa iti faci griji pentru mediul inconjurator! Supermarket-urile si hypermarket-urile sunt obligate sa aiba  role pentru legume si fructe biodegradabile, asa cum probabil ai observat deja. Asadar, nu esti nevoit sa le transferi intr-un recipient special atunci cand ajungi acasa.

Sfat:

  • In retete foloseste fructele inghetate, au o textura buna;
  • Temperatura optima de inghetare este de 0 grade;
  • Fructele se pastreaza timp de 1 an, poate mai putin daca au fost puse in pungi mai mari si refrigerate;
  • Ca un truc, aranjeaza fructele proaspete curatate pe o tava si pune-le la congelator. Odata inghetate, pot fi transferate in pungi;
  •  Fructele care oxideaza, cum sunt merele, caisele, piersicile, pot fi tratate cu vitamina C – acid ascorbic. Cauta in farmacii pulbere de vitamina C, dizolva in putina apa si scufunda fructele in acest amestec, inainte de congelare.

Congelarea legumelor

Printre cele mai bune legume care se supun perfect procesului de inghetare sunt mazarea, fasolea pastai, morcovii sau ardeii. Specialistii atrag atentia ca cele mai bune legume pentru a fi pastrate in congelator sunt legumele cu un continut scazut de acid.

Ca regula: spala legumele, curate-le si da-le intr-un clocot. Impacheteaza perfect in pungi speciale, ca sa eviti contactul cu aerul, asa se vor pastra mai mult timp. 

Verdeata este cea mai perisabila si este foarte posibil ca, dupa mai multe manipulari, sa nu reziste timp de 3 luni, ci mai putin. Cum iti dai seama? Atunci cand frunzele prind o textura gelatinoasa si nu mai au nici gust, nici miros. 

Specialistii din domeniul sanatatii estimeaza ca aproximativ 48 de milioane de oameni sunt imbolnaviti de alimente contaminate cu germeni in fiecare an. Astfel ca manipularea corecta, depozitarea la temperatura optima si pastrara unui anumit timp a fructelor si legumelor sunt reguli esentiale de respectat, pentru ca tu si familia ta sa fiti in siguranta!

Sursa foto: Pixabay.com

Powered by
ns.fm
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!