Turcan: În construcția bugetară pe care o avem, cele 2 miliarde de lei nu sunt prevăzute acum pentru plata alocațiilor, este o realitate pe care trebuie să o spunem

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat luni, referindu-se la chestiunea majorării alocațiilor pentru copii, că pentru ca acest lucru să fie posibil este nevoie de 2 miliarde de lei, bani care nu sunt prevăzuți acum în buget. „Eu aștept de la liderii politici rațiune și ca orice decizie să aibă în spate susținerea financiară astfel încât să nu fie oamenii amăgiți”, spune Turcan.

Potrivit b1.ro, întrebată dacă majorarea alocațiilor de la 1 iulie este prevăzută în bugetul de stat, Raluca Turcan a răspuns: ”În momentul de față, avem alocați pentru plata alocațiilor aproximativ 9,7 miliarde de lei. Este o chestiune de decizie politică. Dacă se ia decizia să fie majorate, 2 miliarde de lei probabil că pot fi identificate, însă e important să punem în balanță. În momentul de față, pentru alocații alocăm deja 1% din PIB. (…) În construcția bugetară pe care o avem, până la rectificarea bugetară, cele 2 miliarde de lei nu sunt prevăzute acum pentru plata alocațiilor, este o realitate pe care trebuie să o spunem așa cum este ea”.

La precizarea unui reporter cum că vicepremierul Dan Barna a susținut că banii au fost alocați în buget pentru această majorare, Raluca Turcan a replicat: ”Foarte bine, atunci trebui să-mi și arate unde”.

Distribuie prietenilor

”Există un proiect în Parlament, dacă Parlamentul votează, există alte două variante: fie se prorogă acest termen dacă nu se identifică sursele de finanțare, fie se iau din altă parte, la rectificarea bugetară. Soluțiile financiare sunt foarte limpezi. Dincolo de politicianism și a da bine la televizor când spunem că trebuie crescute alocațiile, eu cred că oricine are obligația să spună de unde provin cei 2 miliarde de lei”, a mai spus ministrul Muncii.

Premierul Florin Cîțu a precizat recent că nu este exclusă varianta adoptării unei ordonanțe de urgență prin care să fie amânată creșterea alocațiilor de la 1 iulie, dacă acest lucru nu va fi rezolvat în Parlament.