• Home
  • Știri
  • UE: Măsurile Poloniei şi Ungariei de interzicere a importurilor de cereale şi alimente din Ucraina sunt inacceptabile

UE: Măsurile Poloniei şi Ungariei de interzicere a importurilor de cereale şi alimente din Ucraina sunt inacceptabile

UE 2

Acţiunile comerciale unilaterale ale statelor membre ale Uniunii Europene sunt inacceptabile, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, după ce Polonia şi Ungaria au anunţat interzicerea importurilor de cereale şi alte alimente din Ucraina pentru a proteja sectorul agricol local, transmite Reuters, citată de news.ro.

După ce invazia Rusiei a blocat unele porturi de la Marea Neagră, cantităţi mari de cereale ucrainene, care sunt mai ieftine decât cele produse în Uniunea Europeană, au ajuns să rămână în statele central-europene din cauza blocajelor logistice, au lovit preţurile şi vânzările pentru fermierii locali.

Aceste lucruri au creat o problemă politică pentru partidul naţionalist de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS) din Polonia, într-un an electoral, deoarece au înfuriat oamenii din zonele rurale, unde sprijinul pentru PiS este de obicei mare.

”Suntem la curent cu anunţurile Poloniei şi Ungariei privind interzicerea importurilor de cereale şi alte produse agricole din Ucraina”, a spus purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, într-un comunicat trimis prin e-mail.

”În acest context, este important de subliniat că politica comercială este de competenţa exclusivă a UE şi, prin urmare, acţiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În vremuri atât de dificile, este esenţial să coordonăm şi să aliniem toate deciziile în cadrul UE”, a adăugat declaraţia.

Interdicţia poloneză, care a intrat în vigoare sâmbătă seara, se va aplica şi în cazul tranzitului acestor produse prin ţară, a declarat duminică ministrul Dezvoltării şi Tehnologiei.

Mai mult aici

Parteneri