Ultimele zile din postul Sfintei Maria. Ai grijă, păstrează-ți curățenia sufletească și ruga ta se va împlini

Suntem în ultima săptămână a postului Sfintei Maria. Se vorbeşte, în popor, despre postul Sfintei Maria Mare că ar fi un post relativ ușor, pe care pot sa-l țină chiar și copiii, dar mai ales femeile însărcinate pentru a naște ușor, fiindcă Fecioara Maria este ocrotitoarea lor. Este un post ușor când e ținut cu credință, cu încredere că Fecioara Maria, născătoarea lui Iisus, te vede și te va ajuta, pe tine și pe ai tăi.
Postul Sfintei Maria durează două săptămâni.
Tradiția străveche ne spune că din postul Paștelui, oamenii ar fi ieșit din primăvară prea slăbiți daca ar fi ținut un post de nouă săptămâni și atunci s-au pus două săptămâni de post înaintea Sfintei Maria Mare.
O mare sărbătoare creștin ordotoxă care are loc în postul Sfintei Maria Mare este sărbătoarea Schimbării la Față. Ea a trecut și acum se petrec ultimele zile de postire, care nu înseamnă doar să nu ”mănânci de dulce”, ci să ții o curățenie mult mai profundă a trupului și sufletului tău. Ca atare, în aceste câteva zile rămase din postul de Sfânta Maria, roagă-te – chiar dacă o faci doar în gând – pentru Fecioara pururi neîntinată și biruie-ți orice chemare spre păcătuire. Doar astfel ruga ta se va împlini și ziua  Sfintei Maria, îți va fi izbăvitoare și încărcată de daruri sufletești.
În credințele populare, această zi este asociată cu începutul toamnei, păsările călătoare fac pregătiri de plecare spre tărâmuri calde, iar animalele târâtoare încep să intre în pământ.