• Home
  • Știri
  • Un fost ministru polonez de Externe spune că România ar putea să ajungă noul lider al Europei de Est în locul Poloniei

Un fost ministru polonez de Externe spune că România ar putea să ajungă noul lider al Europei de Est în locul Poloniei

romania ue 1

Radosław Sikorski este de părere că România ar putea să ia locul Poloniei din fruntea următoarei faze a dezvoltării Europei dacă Varșovia nu își reface relațiile cu Bruxelles și Berlin.

Occidentul încearcă să facă front comun împotriva lui Putin, dar eficiența strategiei este amenințată de tensiunile dintre Varșovia și Berlin. Fostul ministru polonez de externe, Radosław Sikorski, a explicat că dacă Polonia nu își reface relația cu UE și Germania, România ar putea să îi ia locul de lider regional, potrivit Financial Times, citat de digi24.ro.

Soldații germani care sunt staționați în Polonia fac parte din eforturile NATO de a întări flancul estic și de a ajuta Ucraina să respingă invazia rusească, dar prezența lor pune la încercare o relație germano-poloneză despre care mulți spun că ar fi la cel mai mic nivel de la căderea Zidului Berlinului.

În ciuda neînțelegerilor politice, comandantul celor 300 de soldați germani aflați în misiune în Polonia spune că nivelul de cooperare la nivelul armatelor celor două state este unul foarte bun.

„Există tensiuni politice, dar noi nu le simțim aici”, a spus Colonelul Jörg Sievers. „Chiar, am fost surprins de ajutorul proactiv pe care l-am primit de la polonezi, care au pregătit totul pentru venirea noastră mai repede decât aș fi crezut că e posibil”.

De la nivelul tragic de jos la care au ajuns în momentul invaziei naziste care a declanșat ultimul război mondial și până la apogeul lor, atunci când Germania era în fruntea inițiativei de a integra Polonia și alte foste state comuniste în Uniunea Europeană în 2004, relațiile dintre Varșovia și Berlin sunt cruciale nu doar pentru cele două națiuni, dar și pentru restul continentului.

Relațiile dintre cele două state sunt cu atât mai critice acum când puterile occidentale vor să rămână cât mai unite în fața agresiunii lui Vladimir Putin, a cărui invazie a pus Europa de Est în inima geopoliticii mondiale.

Polonia acuză Germania că vrea să transforme UE în „al Patrulea Reich German”
Dar Berlinul este foarte dezamăgit de guvernul polonez condus de partidul conservator Lege și Justiție (PiS) și de ceea ce germanii interpretează a fi încercarea polonezilor de a se folosi de Germania ca de un sac de box politic înainte de alegerile parlamentare ce vor avea loc în toamnă.

Polonia a condamnat Germania pentru faptul că ar fi livrat armament Ucrainei într-un ritm prea lent și pentru legăturile economice cu Moscova la care nu a vrut să renunțe decât după ce Putin și-a trimis trupele în Ucraina.

Germania, de partea cealaltă, spune că este al treilea cel mai mare furnizor de arme pentru Ucraina și că Polonia importa la rândul ei cărbune din Rusia înainte de război.

Continuarea aici

Parteneri