• Home
  • Știri
  • Un marinar român, la bordul navei capturate de rebelii houti în Marea Roșie

Un marinar român, la bordul navei capturate de rebelii houti în Marea Roșie

nava

Un marinar roman se află la bordul navei care a fost capturată de rebelii houti în Marea Roșie, potrivit unui comunicat al MAE. Israelul a anunțat că nava cargo a fost sechestrată de rebeli din Yemen, incidentul fiind catalogat drept „un act de terorism iranian” cu urmări grave.

Ministerul Afacerilor Externe a confirmat prezența la bordul navei Galaxy Leader a unui cetățean român.

„La data de 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roșie, a fost capturată de către milițiile Houthi și dusă lângă coasta statului Yemen, iar din informațiile de primă sesizare, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român.

Din dispoziția ministrului afacerilor externe a fost activată Celula de Criză Interinstituțională, fiind demarate procedurile standard pentru astfel de cazuri care implică cetățeni români.

Ministerul Afacerilor Externe, prin Celula de Criză Interinstituțională, în cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia“, scrie în comunicatul MAE, potrivit adevarul.ro.

Rebelii houthi au afirmat că au capturat o navă în zona respectivă, despre care au spus că este israeliană. „Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile şi valorile islamice”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, fără a face referire la Israel, anunță Reuters citată de hotnews.ro.

Guvernul japonez a confirmat luni capturarea navei Galaxy Leader, operată de Nippon Yusen, adăugând că Japonia face apel la rebelii houthi, cerând în acelaşi timp ajutorul autorităţilor saudite, omaneze şi iraniene pentru eliberarea rapidă a navei şi a echipajului său.

Parteneri