• Home
  • Știri
  • Un român a devenit primul deținut din Spania care a obținut „dreptul la o moarte demnă”. El va fi eutanasiat

Un român a devenit primul deținut din Spania care a obținut „dreptul la o moarte demnă”. El va fi eutanasiat

sinucidere asistata medical

Un tribunal din Spania a aprobat cererea de eutanasiere a unui român devenit paraplegic în decembrie 2021, în urma unui incident armat pe care l-ar fi provocat.

Acuzat că a împușcat trei angajați de la firma la care lucra și doi polițiști, Marian Eugen Sabău va deveni primul deținut din Spania care obține „dreptul la o moarte demnă”, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în 2021, conform El Pais, citat de hotnews.ro.

Instanța din Tarragona a apreciat că nu există motive legale pentru revocarea deciziei pronunțate anterior de un alt tribunal, considerând că „situația de vulnerabilitate insurmontabilă, durere și suferință” în care se află Marian Eugen Sabău îi legitimează cererea de moarte voluntară înainte de a putea fi judecat pentru că a împușcat trei angajați de la firma la care a lucrat și doi polițiști.

Astfel, Marian Eugen Sabău, în vârstă de 46 de ani, acuzat de mai multe infracțiuni de tentativă de omor, va deveni primul deținut din Spania care a obținut dreptul la o moarte demnă, de la intrarea în vigoare a legii eutanasiei, în 2021.

Judecătorii de la Tarragona au apreciat că dreptul lui Marian Eugen Sabău de a muri asistat trebuie să prevaleze asupra drepturilor judiciare ale victimelor sale.

”Sunt paraplegic. Nu-mi pot mişca braţul stâng. Am şuruburi şi nu-mi simt pieptul”, a declarat Sabău în 11 iulie, din spitalul penitenciarului Terrassa, unde este internat, el rămânând paralizat după ce a fost împușcat de un polițist.

În scurta sa apariţie, el nu a dat alte explicaţii cu privire la decizia de a cere să i se aplice legea eutanasiei.

Parteneri