AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ungaria a preluat președinția UE. Ce planuri are Viktor Orban

Foto – Hepta
Bruxelles-ul își ține respirația în timp ce Budapesta preia președinția rotativă a Consiliului. În ciuda istoricului prim-ministrului Viktor Orbán ca provocator-șef al UE, diplomații au lucrat intens pentru a sublinia că Budapesta dorește să aibă o perioadă normală, de succes, în timpul președinției rotative a Uniunii Europene, scrie Politico, potrivit antena3.ro.

Dar alegerea sloganului inspirat din Donald Trump, „Make Europe Great Again” ca motto al Ungariei pentru perioada de șase luni, a ridicat cu siguranță sprâncene la Bruxelles.

În timp ce președinția rotativă a Consiliului UE este menită să pună țările în rolul de broker onest, cerându-le să lase deoparte interesele naționale pentru a ajunge la un compromis între țări, realitatea este că poziția vine cu puterea cheie de stabilire a agendei la Bruxelles. Întrebarea este ce va face Ungaria.

„Suntem conștienți de faptul că vom fi urmăriți foarte îndeaproape dacă cooperăm sincer cu statele membre și instituțiile și dacă vom fi intermediari onești”, a declarat ministrul pentru afaceri UE al Ungariei, János Bóka, pentru Politico.

„Acest lucru va fi analizat îndeaproape și poate chiar standardele vor fi mai ridicate cu Ungaria decât cu alte președinții”, a spus el, subliniind că Budapesta va îndeplini aceste așteptări.

În ultimii ani, Budapesta a fost un ghimpe constant în coasta UE, în special amânând sau atenuând sancțiunile împotriva Rusiei, blocând ajutorul militar acordat Ucrainei și nerespectând statul de drept pe plan intern – o saga în curs care a determinat UE să blocheze (și apoi să deblocheze parțial) fonduri pentru Ungaria.

Cu puțini oameni care cred că Orbán nu va folosi oportunitatea oferită de președinție pentru a înclina lucrurile în direcția sa, UE a muncit din greu pentru a scoate din cale o serie de dosare sensibile înainte de expirarea președinției belgiene: deschiderea discuțiilor de aderare cu Ucraina și Moldova, depunând un alt pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și oferind miliarde ajutor militar pentru Ucraina.

„Presiunea asupra președinției belgiene a existat în mod clar: finalizați acordurile înainte de a interveni Orbán, pentru a limita daunele”, a declarat un diplomat, sub protecția anonimatului.

Până la începutul acestei luni, Budapesta a continuat să blocheze o serie de dosare cheie, spre nemulțumirea celorlalte 26 de țări. S-a vorbit chiar despre retragerea drepturilor de vot Ungariei.

Continuarea aici

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!