• Home
  • Prima
  • Unirea Principatelor, sărbătorită la Iaşi, cu participarea conducătorilor ţării, pe fondul unor promisiuni…

Unirea Principatelor, sărbătorită la Iaşi, cu participarea conducătorilor ţării, pe fondul unor promisiuni…

statuia lui cuza 1

Pe fondul unor grave nemulțumiri legate de abandonarea, timp de 30 de ani, a acestei părți a țării, ajunsă izolată și săracă, lângă statuia lui Cuza are loc, ca în fiecare an, sărbătorirea ”trecerii Milcovului dintr-o sorbire”. Unirea Principatelor Române va fi celebrată vineri, la Iaşi, printr-o serie de manifestări la care sunt aşteptaţi să participe preşedintele Klaus Iohannis, premierul Ludovic Orban, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ambasadori, parlamentari, reprezentanţi ai administraţiei locale.

Evenimentele vor avea loc în Piaţa Unirii, începând cu ora 13,00, şi vor cuprinde un Te Deum şi un cuvânt de binecuvântare rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Înaltpreasfinţia Sa Teofan, alături de Preasfinţia Sa Iosif Păuleţ, Episcop Romano-Catolic de Iaşi. Vor urma discursuri ale oficialităţilor centrale şi locale şi depunerea de coroane la Ansamblul statuar al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La final va fi o paradă militară.

Participanţii sunt invitaţi apoi de Primăria Iaşi la o masă populară, cu ceai, vin fiert şi plăcinte moldoveneşti.

De la ora 14,30, la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, va fi oficiată o slujbă de pomenire urmată de depuneri de coroane şi jerbe de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, notează Agerpres.

Unirea Principatelor se face pe un fond de nemulțumiri acumulate în ani. Este vorba de promisiunea succesivă a tuturor guvernelor post-decembriste de a construi o autostradă care să lege cele două capitale de provincii istorice, obiectiv uitat după fiecare scrutin electoral, construirea unei autostrăzi peste munți, spre Transilvania, dar cea mai dureroasă râmâne abandonarea economică a multor județe din Moldova, aflate la coada progresului.

C.Zamfir, AMPress

Parteneri