Util pentru incepatorii care investesc in bursa!

A fi incepator intr-un domeniu este foarte dificil, in special pana cand acesta este cunoscut posibililor clienti. Insa a fi incepator la bursa de valori este considerat a fi cu atat mai dificil cu cat se presupune ca trebuie sa existe cunostinte solide in acest domeniu pentru a putea incepe. Lucru total neadevarat, investitii in bursa putand face oricine isi doreste, cu ceva documentare in prealabil.

Sunt multe necunoscute si ganduri cu care se confrunta un debutant care doreste sa investeasca, care pe langa scoli de specialitate despre care crede ar trebui absolvite inainte, are si temeri precum necesitatea investirii de sume foarte mari, pierderea investitiilor si, in special, cum se cumpara o actiune. Insa totul incepe cu crearea unui cont la un broker si adaugarea sumei dispuse pentru a fi investita.

Sfaturi pentru investitorii incepatori

Exista cativa pasi, facili si la indemana tuturor, pentru a demara o activitate de investitii in bursa, in plus pe piata exista tot felul de e-book-uri si ghiduri care ajuta la intelegerea acestui domeniu, astfel incat nu sunt necesare studii de specialitate. Drept urmare, Financer.com a prezentat cei mai importanti pasi care trebuie urmati pentru debuta in aceasta activitate.

Un prim pas este alegerea unuia din cei zeci de brokeri din Romania si realizarea unui cont demo la acesta, investitiile putand incepe initial cu sume mici, care pot creste pe parcurs, in functie de dorinta si disponibilitatea debutantului. Insa acest pas nu poate fi facut daca nu sunt cunoscute toate informatiile si invatate bazele legate de acest domeniu financiar.

Pentru a se evita problemele si bataile de cap legate de administrarea investitiilor, incepatorul poate apela la fondurile de investii, acestea fiind cele mai bune si eficiente. Dezavantajul este, insa, ca au comisioane de administrare care scad destul de mult randamentele finale. Dintre aceste fonduri de investitii, cele mai profitabile sunt cele care au la baza un indice bursier.
Totusi, alegerea de a investi pe cont propriu contribuie la asigurarea unor costuri minime si la evitarea unor posibile comisioane.

Dividendele, factor important pentru investitii

Fiind un factor foarte important pentru activitatea de investii, dividendele reprezinta si principalul motiv pentru care multi investitori intra pe bursa de valori. Adesea, acestea sunt atat de mari incat pot oferi investitorilor un randament de 8-10% in fiecare an.

De aceea, un alt sfat pentru incepatori este alegerea unor companii sigure, de viitor, care ofera randamente in mod constant. Astfel ca trebuie analizata situatia companiilor cu randament mare din Romania. Cel mai bine vazute astfel de companii pe bursa sunt Banca Transilvania, Fond Proprietatea, OMV Petrom, DISTRIGAZ si BRD, acestea fiind mereu in atentia investitorilor.
In alegerea companiilor in care se intentioneaza a se investi trebuie tinut cont de indicele BET-TR, acesta cuprinzand si cele mai mari companii cotate si care ofera dividende, aspect foarte important. Aceasta metoda este potrivita pentru incepatori, riscul asumat nefiind unul mare, reprezentand totodata o varianta de crestere pe termen lung, cu randamente sigure de minim 8-10%.

Un alt sfat foarte important pentru incepatori este sa nu vanda in pierdere actiunile la bursa atunci cand aceasta scade si, fara panica, sa astepte momentul cand va ceste la loc, vanzand astfel in momentele favorabile pentru profit. Drept urmare nu doar traderii de meserie pot investi la bursa, aceasta activitate fiind accesibila oricui isi doreste si se documenteaza in prealabil.

 

Parteneri