• Home
  • Prima
  • Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Cum vor liberalii să stopeze turismul electoral

Guvernul a trimis Parlamentului proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. Cum vor liberalii să stopeze turismul electoral

Guvernul Orban a transmis luni dimineață la Parlament proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin, printre prevederile actului normativ numărându-se, în plus, și măsuri de stopare a turismului electoral, dar și în vederea maximizării șanselor independenților din localitățile mici de a-și putea depune candidaturile.

Cele mai importante prevederi ale legii vizează modificarea articolului 101 din legea 115 / 2015:

(2) Este declarat ales primar candidatul care a întrunit majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate.

(3) Dacă niciunul dintre candidaţi nu a obţinut majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, fapt care se va consemna în procesul-verbal încheiat de biroul electoral de circumscripţie, se organizează un al doilea tur de scrutin.

(4) Un al doilea tur de scrutin se organizează şi în caz de balotaj între candidaţii la funcţia de primar aflați în această situație.

(5) La al doilea tur de scrutin participă numai candidaţii clasaţi pe primele două locuri, în funcție de cel mai mare număr de voturi valabil exprimate obținute, respectiv candidații aflați în situație de balotaj.

(6) Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la primul tur.

În ceea ce privește combaterea turismului electoral, Guvernul a introdus prevederea ca toți cei care își schimbă reședința cu 90 de zile înainte de ziua alegerilor nu vor putea vota la noua adresă.

Astfel, la articolul 18 al legii 215 a fost introdus un nou alineat, potrivit căruia:

Persoanele care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală cu mai puțin de 90 de zile înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, orașul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reședința sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetățenii vor vota pe lista suplimentară.

Mai mult pe G4media.ro

Parteneri