• Home
  • Prima
  • Vaccinarea devine obligatorie. Părinţii care nu-şi imunizează copiii, riscă amenzi uriașe

Vaccinarea devine obligatorie. Părinţii care nu-şi imunizează copiii, riscă amenzi uriașe

Vaccin 2 1

Comisia pentru sănătate a Camerei Deputaților a adoptat în unanimitate introducerea unui amendament în proiectul legii vaccinării, ce prevede amenzi colosale pentru părinții care nu își vaccinează copiii. Deja mulți părinți au protestat în fața Parlamentului.Vaccinarea ar putea deveni obligatorie în România dacă proiectul de lege primește și votul plenului Camerei Deputaților, forul decizional.

„Încă nu am terminat raportul, am terminat şedinţa comisiei în care am dezbătut Legea vaccinării. Dacă până acum mergeam pe acest concept unanim, al obligativităţii informării, de astăzi putem vorbi şi despre o obligativitate a vaccinării. Dar nu vorbim despre un consimţământ prezumat, aşa cum el era trecut iniţial în proiectul de lege, acest punct a fost scos din lege, celelalte obligaţii rămânând incluse în lege, începând de la nivelul medicilor, la nivelul Ministerului Sănătăţii, Caselor de asigurări şi aşa mai departe.

Consimţământul prezumat ar fi însemnat că de la naştere oricine ar fi considerat că îşi dă consimţământul pentru a fi vaccinat. Nu, acest consimţământ trebuie obţinut”, a explicat preşedintele Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaţilor, Florin Buicu.

De asemenea, Florin Buicu a mai explicat că în primă facă părinții vor primi un avertisment și ulterior vor fi amendați.

„Cea mai mare amendă este, din câte ştiu eu, de până la 10.000 de lei. Părinţii care nu vor să vaccineze un copil pot să aibă un motiv. Dacă există un motiv de nevaccinare, şi anume o contraindicaţie definitivă sau temporară, ei au posibilitatea, fără niciun fel de problemă, să refuze vaccinarea. Există nişte mecanisme prin care odată la 3-4 luni li se va prezenta părinţilor care este situaţia, se va discuta cu ei, li se va spune despre toate beneficiile legate de vaccinare”, a adăugat Buicu, conform g4media.ro.

Parteneri