• Home
  • Prima
  • Vaccinarea obligatorie, în discuție. Doctorul Octavian Jurma: Un vârf la 15.000 de cazuri pe zi la începutul lunii octombrie ar fi devastator pentru spitale

Vaccinarea obligatorie, în discuție. Doctorul Octavian Jurma: Un vârf la 15.000 de cazuri pe zi la începutul lunii octombrie ar fi devastator pentru spitale

jurma 1

România a trecut de 4.000 de cazuri noi cu SARS-CoV-2 într-o singură zi – de câteva ori mai multe decât acum un an. Iar estimările experţilor sunt înspăimântoare: 8.000 de cazuri pe zi, peste zece zile, şi chiar 15.000, în octombrie, dacă nu se iau măsuri.
Deja e presiune la Terapie Intensivă, unde luptă aproape 700 de bolnavi. 81 au fost răpuşi de COVID numai în ultima zi. Peste 95 la sută dintre cei care au pierit în ultima săptămână erau nevaccinaţi. Aşa că autorităţile discută de obligativitatea vaccinării sau testării contra cost pentru personalul din sectoare esenţiale.

Nici nu a început bine şcoala, după o vacanţă cu o mare de oameni la un loc şi festivaluri ca înainte de pandemie şi asistăm la o explozie de infectări.

Pragul de 4.000 de cazuri noi pe zi, atins anul trecut la jumătatea lui octombrie, a fost deja depăşit. Sunt de aproape patru ori mai multe infectări noi decât exact acum un an.

Atunci erau sub 500 de bolnavi în stare gravă. Acum sunt aproape 700, iar paturile de ATI se ocupă rapid peste tot. Marea majoritate – nevaccinaţi. Iar numărul cazurilor noi cauzate de varianta Delta creşte accelerat în toată ţara.

„Pe o curbă exponenţială cu o rată de dublare la zece zile, va dura zece zile să ajungem de la 4.000 de cazuri pe zi la 8.000 de cazuri pe zi. Este absolut inevitabil. (…) Un vârf la 15.000 de cazuri la începutul lunii octombrie ar fi devastator pentru spitale. (…) Vaccinarea este o soluţie incomparabil mai bună. (…) Opţiunea ta de a nu te vaccina este automat o opţiune să te infectezi în valul Delta. Îmi pare rău că eşti minţit de negaţionişti. Te vei infecta!”, spune dr. Octavian Jurma, medic şi cercetător, potrivit stiri.tvr.ro.

Mai mult aici

Parteneri