Vineri, Sfântul Gherman. Ce să NU faci cu niciun chip de ziua lui, dacă vrei să ai parte de sănătate
Sfântul Gherman Patriarh al Constantinopolului este sărbătorit pe 12 mai, în Biserica Ortodoxă. Puțină lume mai știe de Harmanul viermilor. Totuși, ziua lui Gherman sau Ghermanul trebuie sărbătorită cum se cuvine.
Creștinii ortodocși îl prăznuiesc, an de an, pe 12 mai, pe Sfântul Gherman, Patriarh al Constantinopolului, vajnic apărător al icoanelor și al credincioșilor în perioada bizantină a iconoclasmului. Povestea vieții sale este tristă, însă puterea credinței i-a adus nemurirea.
Așa se ține Gherman sau Harmanul viermilor
După vorba veche „Câte bordeie, atâtea obiceie”, sărbătoarea Sfântului Gherman e cunoscută în popor ca Harmanul viermilor sau Ghermanul. Pe vremuri, țăranii îl țineau cu sfințenie, fiind convinși că Sfântul este protectorul animalelor și al culturilor, apărându-le de viermi. Ghermanul reprezintă și azi belșugul lanurilor semănate și, în semn de respect, de ziua lui, oamenii nu lucrează câmpul, nu cos, nu spală, nu fac treburi casnice de niciun fel și nu se piaptănă. Altminteri, se înmulțesc viermii printre recolte, bate grindina, atacă lupii, iar ulii fură puii. Tot ca să le meargă bine, femeile împart ulcele cu lapte. Acum e momentul în care ciobanii scot brânza din burduf și o spală. Foarte important este ca, în această zi, să nu te piepteni, dacă vrei să ai parte de sănătate și să-ți meargă bine.
Foto – Enlarging the heart
Mai mult pe libertateapentrufemei.ro