• Home
  • Știri
  • Zeci de medici ruşi, scrisoare deschisă către Putin

Zeci de medici ruşi, scrisoare deschisă către Putin

navalnii 1

Un grup de zeci de medici ruşi i-au adresat marţi preşedintelui Vladimir Putin o scrisoare deschisă în care îi cer să pună capăt abuzurilor la care este supus în închisoare liderul opoziţiei Aleksei Navalnîi, care s-a îmbolnăvit după ce a fost pedepsit din nou pentru ‘comportament nepotrivit’, relatează EFE, potrivit Agerpres.

Potrivit site-ului independent rusesc Meduza (cu sediul în Letonia), el a fost retrimis în izolare de Anul Nou, pentru a zecea oară de când a fost încarcerat în 2021 pentru nouă ani în urma unei sentinţe într-un dosar despre care Navalnîi şi simpatizanţii săi susţin că a fost ‘orchestrat’ de Kremlin.

‘Cerem să i se permită să fie examinat de medici civili, iar, în cazul unor simptome, să fie spitalizat pentru examinare şi tratament complet’, se menţionează în scrisoarea deschisă, semnată de 39 de medici şi care a fost publicată pe Facebook.

‘Evident, din punct de vedere medical, Aleksei nu primeşte suficientă asistenţă medicală, iar izolarea sa într-o celulă disciplinară este absolut contraindicată pentru afecţiunea sa’, susţin semnatarii scrisorii.

‘Nu putem şi nu avem dreptul să privim cu braţele încrucişate atacurile deliberate asupra sănătăţii politicianului Aleksei Navalnîi’, se arată în scrisoarea publicată de site-ul Meduza.

În opinia lor, ‘refuzul reprezentanţilor serviciilor penitenciare de a-i furniza lui Aleksei medicamentele necesare reprezintă o ameninţare directă la viaţa sa’.

Avocaţii lui Navalnîi (46 de ani) susţin că clientul lor are febră şi tuşeşte, iar responsabilii închisorii nu îi permit să primească medicamentaţia necesară.

În scrisoarea lor, medicii îi amintesc lui Putin că este garantul Constituţiei ruse, care stipulează în Articolul 41 că ‘fiecare cetăţean’, inclusiv deţinuţii, are dreptul la asistenţă medicală.

Navalnîi, pedepsit deja de zece ori de când a ajuns în 2021 la închisoarea nr. 6 din regiunea Vladimir, declarase cu o zi înainte într-un mesaj transmis prin avocaţii săi pe Telegram că fusese trimis în celula disciplinară în 31 decembrie pentru că s-a spălat pe faţă cu jumătate de oră mai devreme decât trebuia: se spălase la 05:24, în timp ce potrivit programului trebuia să se spele la 06:00, conform Meduza.

Continuarea aici

Parteneri