• Home
  • Știri
  • Zeci de români au fost înşelaţi de o femeie, fals consultant în fonduri europene, din Braşov

Zeci de români au fost înşelaţi de o femeie, fals consultant în fonduri europene, din Braşov

romani inselati de un fals consultant in fonduri europene brasov prejudiciu 1 milion de lei ancheta 814932

O femeie din Brașov care se recomanda a fi consultant în fonduri europene a înșelat 19 persoane cu peste un milion de lei.

Potrivit procurorilor DIICOT Brașov, s-a dispus reținerea pentru o perioadă de 24 de ore a unei femei cercetate pentru constituire a unui grup infracțional organizat, înșelăciune în formă continuată (19 acte materiale), participație improprie la fals informatic în formă continuată (19 acte materiale) și alterarea integrității datelor informatice (33 acte materiale), infracțiuni comise în stare de recidivă.

Oamenii legii au reținut faptul că, la începutul anului 2021, pe raza municipiului Brașov, a fost constituit un grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunii de înșelăciune prin atragerea unor clienți care își doreau să acceseze fonduri europene, dispuși să plătească diferite sume de bani pentru consultanță.

„În acest scop, a fost folosită o societate comercială administrată de un inculpat, clienților fiindu-le prezentată ca având în portofoliu numeroși clienți ale căror proiecte au fost admise în trecut, situație care nu corespundea adevărului.

În această modalitate au fost atrași mai mulți clienți care au semnat contracte de consultanță în vederea întocmirii documentației necesare obținerii de fonduri europene, chiar dacă era evident că proiectele lor nu îndeplinesc condițiile minime de eligibilitate.
După respingerea proiectelor, membrii grupului infracțional organizat au modificat scrisorile de respingere, creând impresia că acestea sunt de aprobare, și le-au trimis persoanelor vătămate pentru a-i induce în eroare și a le determina să încheie în continuare noi contracte de consultanță sau să le recomande serviciile și altor cunoștințe/parteneri de afaceri”, arată DIICOT, citat de Mediafax, potrivit antena3.ro.
Pe parcursul urmăririi penale au fost identificate până în prezent 19 persoane vătămate, cărora le-a fost cauzat un prejudiciu în cuantum de peste un milion de lei.
Judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Brașov a dispus arestare preventivă a femeii.

În acest caz se fac cercetări față de alți doi inculpați (fața de unul dintre aceștia fiind anterior dispusă măsura reținerii pentru o perioadă de 24 de ore) cu privire la care procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov au dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.

Parteneri