• Home
  • Știri
  • Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei

Zelenski i-a demis pe șeful serviciului de spionaj şi pe procurorul general al Ucrainei

zelenski 3

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a emis duminică seară decretele prin care i-a eliberat din funcţie pe șeful Serviciului de Securitate de Stat și pe procurorul general al Ucrainei, relatează Reuters. Liderul de la Kiev spune că oficiali din instituţiile conduse de Ivan Bakanov și Irina Venediktova lucrau acum împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia, ceea ce pune la îndoială calităţile lor de a fi în fruntea a două importante instituţii în timpul războiului.

Ordinele de demitere a șefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Ivan Bakanov, un prieten din copilărie al lui Zelenski, și a procurorului general Irina Venediktova, care conduce efortul de urmărire penală a crimelor de război comise de ruşi în Ucraina, au fost publicate pe site-ul oficial al președintelui.

În decretul prin care l-a demis pe Ivan Bakanov, Volodimir Zelenski a invocat articolul 47 din statutul disciplinar al Forțelor Armate ale Ucrainei”, care prevede că „neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a îndatoririlor de serviciu, care a dus la pierderi de vieți omenești sau la alte consecințe grave, sau a creat o amenințare cu astfel de consecințe, se numără printre motivele de îndepărtare a unui militar din funcție”, potrivit agenţiei de presă Ukrinform, citată de hotnews.ro.

Președintele Zelenski l-a numit pe Oleksii Simonenko în funcția de procuror general interimar.

Zelenski a spus într-o postare pe Telegram că i-a concediat pe înalții oficiali deoarece au ieșit la iveală multe cazuri în care membri ai instituţiilor pe care le-au condus au colaborat cu Rusia, potrivit Reuters.

Liderul de la Kiev a afirmat că au fost deschise 651 de cazuri de trădare și colaborare împotriva unor oficiali ai procuraturii și ai forțelor de ordine și că peste 60 de oficiali din instituţiile conduse de Bakanov și Venediktova lucrau acum împotriva Ucrainei în teritoriile ocupate de Rusia.

„O astfel de serie de infracțiuni împotriva securității naționale a statului ridică întrebări foarte serioase pentru aceşti lideri”, a declarat Zelenski, potrivit hotnews.ro.

„Fiecare dintre aceste întrebări va primi un răspuns adecvat”, a spus el.

Parteneri