• Home
  • Prima
  • Zelenski: „Nu vreau să devin erou. Îmi iubesc familia, dar sunt gata să-mi dau viața pentru țara mea”

Zelenski: „Nu vreau să devin erou. Îmi iubesc familia, dar sunt gata să-mi dau viața pentru țara mea”

zelenski 1 2

Corespondentul în Ucraina al emisiunii 60 Minutes de la CBS, Scott Pelley, i-a luat un interviu preeșdintelui ucrainean Volodimir Zelenski pe holurile întunecate ale centrului său de comandă din capitala Ucrainei, Kiev. O adevărată fortăreață, cu trupe, mitraliere, mine, explozibili.

Președintele ucrainean și staff-ul său locuiesc aici de 47 de zile. Planul invaziei ruse prevedea căderea Kievului în trei zile.

„Sunt bine, sunt calm. Gărzile noastre sunt îngrijorate pentru că ar putea avea loc un atac aerian. Dar când primim semnalul de raid aerian, coborâm scările” – spune Volodimir Zelenski, citat de stiri.tvr.ro.

Președintele ucrainean explică cum se poate munci în astfel de condiții: „Am găsit o modalitate de a lucra. Nu avem de ales. […] Trebuie să fie întuneric aici, nu poți aprinde luminile pentru că o bombă ar putea ajunge înăuntru, în timpul unui atac aerian.”

„Ați luat decizia de a vă da viața pentru țara dvs, dacă va fi nevoie”, îi spune jurnalistul Scott Pelley.

„Nu vreau să devin erou. Îmi iubesc familia. Vreau să trăiesc încă mulți ani, dar între a fugi și a fi cu poporul meu, sigur că sunt gata să-mi dau viața pentru țara mea.”

Ce crede familia președintelui Ucrainei despre acest lucru?

„Le-am spus că aceasta este alegerea mea. Și nu pot face altfel. Sunt președintele țării mele. Sunt președintele poporului nostru. Și chiar dacă nu aș fi fost președinte, aș fi am rămas aici. [Familia mea] a înțeles. Nu numai că a înțeles, dar mi-a susținut pe deplin decizia. Pe deplin.”
Zelenski a vorbit în interviu despre dovezile crimelor de război comise de trupele ruse în Ucraina:

„Serviciul de Securitate ucrainean a interceptat comunicații. Există soldați [ruși] care vorbesc cu părinții lor [despre] ce au furat și pe cine au răpit. Există înregistrări ale prizonierilor de război [ruși] care au recunoscut că au ucis oameni. Sunt piloți în închisoare care aveau hărți cu ținte civile de bombardat. Se fac și investigații pe baza rămășițelor morților”.

Întrebat dacă Vladimir Putin ar trebui urmărit penal pentru crime de război, Zelenski a răspuns:

„Cred că toți cei care au luat o decizie, care au emis un ordin, care au îndeplinit un ordin, toți cei care au contribuit la asta, cred că toți sunt vinovați.”

„Nu îi înțelegem [pe ruși]. Nu poți să înțelegi lumea asta. Că există oameni pe această planetă care dau astfel de ordine și există oameni care le execută” – spune liderul de la Kiev.

Mai mult aici

Parteneri