AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Ziua 31 de război în Ucraina. Armata rusă pare să se retragă. 16.000 de militari ruși au fost uciși

 

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere noi negocieri cu oficialii ruși, în timp ce autoritățile de la Kremlin au transmis că își reduc ambițiile, concentrându-se pe teritoriul revendicat de separatiștii susținuți de ruși în est.

Rusia a declarat că prima fază a operațiunii militare s-a încheiat și că armata se va concentra pe „eliberarea” regiunii separatiste Donbas a Ucrainei. Următorul pas se va concentra pe „eliberarea” completă a regiunii estice, ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Este pentru prima dată de la invazie când rușii par să dea semne de retragere. Armata concentrată în jurul Kievului se află acum în poziții defensive și a încetat „orice interes în ceea ce privește mișcările terestre” către capitală, deși atacurile aeriene și loviturile de la distanță continuă, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării, citat de b1tv.ro.

Potrivit reprezentanților americani, forțele ucrainene rezista eroic și chiar în care au reuşit să îi împingă pe ruşi la marginea Kiev-ului și a orașului Cernihiv. Tot oficialii americani spun că rachetele rusești ghidate de mare precizie eșuează în proporție de până la 60% din cazuri în Ucraina. Mai mult decât atât, primul oraş cucerit de ruşi. Herson, devine un teritoriu contestat, după ce ucrainenii au lansat un contraatac.

Conform unui oficial de la Pentagon, nu se ştie cu exactitate cine controlează în acest moment Herson, însă ideea este că nu pare să mai fie în controlul solid al rușilor, așa cum era înainte. Cert este ca ucrainenii au început contraatacul pentru recuperarea oraşului.

Cât despre oraşul distrus Mariupol, nici după zile întregi de bombardamente, acesta nu a căzut în mâinile ruşilor. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat pentru BBC că Mariupol rezistă și nu se predă.

Rusia a pierdut, într-o lună de război cu Ucraina, aproximativ 16.000 de militari, conform declarațiilor președintelui Zelenski.

© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!