Ziua Drapelului Naţional

DRAPEL 1

Astăzi, 26 iunie, România sărbătorește Ziua Drapelului Naţional. Data a fost stabilită prin Legea nr.96 din 20 mai 1998, în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a devenit simbol de țară.

Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect.

Pe lângă țara noastră mai există alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.

Culorile drapelului trebuie așezate vertical în această ordine: albastru, galben şi roşu la margine. Ele ar fi fost folosite în documentele oficiale încă din timpul lui Mihai Viteazul.

Ziua Drapelului Naţional este sărbătorită duminică, în București, de la ora 10.00, printr-o ceremonie publică ce va avea loc în Piaţa Tricolorului, situată în faţa Palatului Cercului Militar Naţional.

În cadrul acestei ceremonii, organizată de Ministerul Apărării Naţionale împreună cu Instituţia Prefectului Capitalei şi Primăria Municipiului Bucureşti, Drapelul Naţional va fi binecuvântat de un preot militar şi va fi ridicat pe catargul din piaţă, în acordurile Imnului Naţional al României, potrivit MApN.

Parteneri