Ziua Internaţională a Alfabetizării.  România, pe primul loc în topul analfabetismului din UE

Cu 51 de ani în urmă, UNESCO proclama oficial data de 8 septembrie ca Zi Internaţională a Alfabetizării cu scopul de a mobiliza comunitatea internaţională şi de a promova alfabetizarea ca instrument al dezvoltării. Cu toate eforturile semnificative făcute de atunci, 15 % din populaţia lumii încă nu ştie să scrie sau să citească, iar femeile reprezintă două treimi din populaţia analfabetă.
În 2017, Ziua Internaţională a Alfabetizării este celebrată de UNESCO sub tema „Alfabetizarea într-o lume digitală” cu scopul de a analiza cele mai eficiente metode de alfabetizare într-o societate informatizată.
Ziua Internaţională a Alfabetizării este marcată în toată lumea şi aduce împreună guverne, organizaţii multinaţionale, ONG-uri, companii private, comunităţi, profesori şi experţi în domeniu.
În ultimii 16 ani a crescut cu 4% numărul adulţilor alfabetizaţi, la fel şi al tinerilor cu vârste între 15 şi 24 de ani, şi cu 6% mai multe femei din lume ştiu să scrie şi să citească.
În lume sunt 758 de milioane de adulţi şi 114 milioane de tineri care nu ştiu să scrie sau să citească, iar femeile reprezintă două treimi din populaţia analfabetă – conform ultimele date publicate de Institutul pentru Statistică al UNESCO.
Rapoarte ale Comisiei Europene au plasat România pe primul loc în topul analfabetismului din UE, în condiţiile în care cei mai mulţi părinţi decid să îşi retragă copii de la şcoală.
6% din populaţia României nu ştie carte, adică peste 250.000 de români nu ştiu nici măcar să se semneze, arătau statisticile prezentate de Federaţia Naţională a Organizaţiilor Nonguvernamentale, în 2014. Dar chiar şi dintre cei care au mers la şcoală ”42% sunt analfabeţi funcţional, adică nu sunt capabili să facă raţionamente elementare sau nu ştiu să folosească operaţiile matematice elementare când se confruntă cu o situaţie din viaţa de zi cu zi” – preciza Cristian Hatu, preşedintele Centrului de Evaluare şi Analize Educaţionale, în iunie 2016.

Sursa – stiri.tvr.ro