Ziua Justiţiei. Procurorul General critică modificările aduse pensiilor magistraţilor

Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Alex Florența, critică modificările privind pensiile magistraților de Ziua Justiției.

Potrivit mesajului transmis, modificările au fost făcute prin simularea unui dialog, ignorând principiile cooperării loiale și respectului reciproc între puterile statului.

Conform b1tv.ro, Alex Florența amintește că puterea politică a creat un statut specific pentru magistrați, cu independență asociată, inclusiv prin pensia de serviciu și o limită de vârstă inferioară pentru pensionare față de alte categorii profesionale. Cu toate acestea, el avertizează că noile modificări au golit practic acest statut de conținut.

Florența subliniază că mulți oameni deja părăsesc sistemul judiciar, iar acest lucru va afecta calitatea actului de justiție și, în primul rând, celeritatea soluționării cauzelor. Pe termen mediu, magistratura riscă să devină o profesie neatractivă pentru tinerii competenți.

În mesajul său, procurorul general menționează și importanța Justiției într-o societate democratică și rolul esențial al puterii judecătorești în serviciul public. El subliniază că puterea politică a creat un statut specific pentru magistrați, cu independență asociată, și evidențiază responsabilitatea Ministerului Public în apărarea ordinei de drept și a drepturilor și libertăților cetățenilor.

Mai mult aici