• Home
  • Știri
  • Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Raport: Libertatea presei se află într-o stare disperată într-un număr record de țări

Ziua Mondială a Libertăţii Presei. Raport: Libertatea presei se află într-o stare disperată într-un număr record de țări

ziua mondiala a presei 1

Ziua de 3 mai a fost declarată Ziua Mondială a Libertății Presei la 23 decembrie 1993 de către Adunarea Generală a ONU în urma Conferinței Generală UNESCO din 1991, când s-a adoptat o rezoluție privind „Promovarea libertății presei în lume” care recunoștea că „o presă liberă, pluralistă și independentă este o componentă esențială a oricărei societăți democratice”.

Evenimentul constituie un prilej pentru a celebra principiile care stau la baza libertății presei, a evalua starea libertății presei în lume, a reînnoi eforturile pentru apărarea independenței mass-mediei, a reflecta cu privire la problemele libertății presei și a eticii profesionale și pentru a aduce omagii acelor jurnaliști care și-au pierdut viața făcâdu-și meseria.

De asemenea, momentul servește atât ca și oportunitate de atrage atenția că în multe țări publicațiile încă sunt cenzurate, amendate, suspendate și închise, iar jurnaliștii și editorii sunt hărțuiți, atacați, deținuți și chiar uciși.

Raportul World Press Freedom Index avertizează că dezinformarea și inteligența artificială reprezintă amenințări tot mai mari la adresa jurnalismului.

Se estompează diferența dintre adevărat și fals, realitate și lucruri inventate
Libertatea presei se află într-o stare dezastruoasă într-un număr record de țări, potrivit celui mai recent raport, care avertizează că dezinformarea, propaganda și inteligența artificială reprezintă amenințări tot mai mari la adresa jurnalismului.

Indexul mondial al libertății presei a dezvăluit o cădere șocantă, cu un număr fără precedent de 31 de țări considerate a fi într-o „situație foarte gravă”, față de 21 în urmă cu doar doi ani, notează b1tv.ro.

Agresivitatea crescută din partea guvernelor autocrate – și a unora considerate democratice – împreună cu „campanii masive de dezinformare sau propagandă” a făcut ca situația să meargă din rău în mai rău, potrivit listei, publicată de grupul de susținere Reporteri fără frontiere (RSF).

Miercuri se împlinesc 30 de ani de la prima Zi Mondială a Libertății Presei, care a fost creată pentru a reaminti guvernelor datoria lor de a susține libertatea de exprimare.

Cu toate acestea, în prezent, mediul pentru jurnalism este considerat „rău” în șapte din 10 țări și satisfăcător în doar trei din 10, potrivit RSF. Potrivit ONU, 85% dintre oameni trăiesc în țări în care libertatea presei a scăzut în ultimii cinci ani.

Sondajul evaluează starea presei în 180 de țări și teritorii, analizând capacitatea jurnaliștilor de a publica știri de interes public fără interferențe și fără a atrage amenințări la adresa propriei lor siguranțe.

Studiul arată că progresele tehnologice rapide permit guvernelor și actorilor politici să denatureze realitatea, iar conținutul fals este mai ușor de publicat ca niciodată.

„Se estompează diferența dintre adevărat și fals, real și lucruri inventate, fapte și chestii inventate, punând în pericol dreptul la informare”, se arată în raport.

„Capacitatea fără precedent de a falsifica conținutul este folosită pentru a-i submina pe cei care întruchipează jurnalismul de calitate și pentru a slăbi jurnalismul însuși”.

Inteligența artificială „face și mai mult ravagii în lumea mass-media”, se arată în raport, instrumentele de inteligență artificială „digerând conținut și regurgitându-l sub forma unor sinteze care ignoră principiile de rigoare și fiabilitate”.

Parteneri