
1, 2, 3 – scurt ghid despre functionarea si utilizarile unor motoare electrice trifazate
Motorul electric este un element esential pentru foarte multe aplicatii, atat la nivel industrial, cat si la nivel casnic. Acesta contribuie la facilitarea multor procese de productie, precum si la implementarea multor sisteme de automatizari industriale. Pentru ca exista o multime de aplicatii care se pot folosi de ceea ce are de oferit un motor electric, au aparut si mai multe variante ale acestor mecanisme.
Atunci cand vine vorba despre motoare electrice trifazate, acestea au particularitati care le diferentiaza de alte variante. Cu ajutorul informatiilor din acest articol, vei putea intelege mai bine rolul acestor tipuri de motoare, aplicatiile lor si cate variante exista. De asemenea, vei afla si de unde poti cumpara cele mai bune variante pentru nevoile pe care le ai.

motoare electrice trifazate
Motoare electrice trifazate: caracteristici si tipologie
Rolul unui motor electric este acela de a transforma energia eletrica in energie mecanica. Si aceasta varianta de motor este una care functioneaza in baza aceluiasi principiu. Insa prin motoare electrice trifazate se identifica acele echipamente care sunt alimentate cu electricitate in trei faze.
Acestea functioneaza cu ajutorul a trei conductori care transmit curent alternativ de frecventa identica si amplitudine egala. Diferenta este facuta de faza de o treime din ciclu (120 de grade defazate). In acest mod, este posibila aparitia unui camp magnetic rotativ. Tot astfel apar si alte aranjamente de faza, cu ajutorul transformatoarelor.
In ceea ce priveste componentele motoarelor de acest fel, acestea sunt reprezentate de stator, rotor si scut. Statorul este partea fixa, rotorul este elementul mobil, in vreme ce scutul este reprezentat de carcasa. Exista mai multe variante de motoare electrice trifazate, in functie de puterea acestora. Iata care sunt cele mai populare variante:
- motor de 3000 RPM – are puteri care variaza de la 0,09 la 355 kW. Diametrul axului poate fi intre 9 si 75 mm, iar prinderea in talpa, flansa mare sau flansa mica;
- motor de 1400 RPM – puterea variaza de la 0,09 pana la 400 kW. Diametrul axului este intre 9 si 100 mm;
- motor de 1000 RPM – puterea este in intervalul 0,12 – 355 kW, iar diametrul axului este intre 11 si 100 mm, cu aceleasi tipuri de prindere;
- motor de 750 RPM – puterea poate sa fie de la 0,12 pana la 200 kW. Diametrul axului este intre 14 si 100 mm.
Aplicatii in care pot fi integrate
Aceste variante de motoare pot sa fie utile intr-o multime de aplicatii, atat la nivel casnic, cat si la nivel industrial. Ele pot fi utilizate pentru a facilita o functionare mai eficienta a pompelor, ventilatoarelor si ascensoarelor. De asemenea, pot fi utile atunci cand se incearca eficientizarea modului de functionare a stivuitoarelor si macaralelor.
Este necesar ca motoarele sa fie alese in functie de necesarul de putere al fiecarei aplicatii. Totodata, trebuie ca ele sa fie cumparate de la distribuitori de calitate, consacrati si care sunt cunoscuti pentru faptul ca ofera solutii rezistente si eficiente. Pe AllIndustrial.ro poti gasi o multime de variante de motoare electrice trifazate.
In acelasi timp, acest distribuitor iti ofera posibilitatea de a obtine consiliere profesionala, pentru a alege mereu cel mai bun echipament raportat la bugetul pe care il ai, dar si la aplicatiile in care vrei sa integrezi motorul. Alege colaborarea cu profesionistii si beneficiaza de cele mai bune solutii!