10 lucruri interesante din istoria margelelor

Margelele sunt accesorii folosite in foarte multe culturi de-a lungul istoriei, apreciate atat pentru impactul lor estetic cat si pentru diversele semnificatii pe care le-au capatat de-a lungul timpului. In spatele acestora, istoria a desenat o multime de momente si de curiozitati interesante.

Iata 10 lucruri interesante din istoria margelelor

  1. Prima atestare istorica a acestor bijuterii dateaza de mai bine de 100 000 de ani. Arheologii au gasit margele realizate din cochilii de melc de mare din acea perioada.
  2. La inceput margelele erau realizate din cochilii vopsite si gaurite. Ulterior, din ce in ce mai multe materiale au ajuns sa fie folosite pentru realizarea acestor podoabe: pietre, oase, lemn si in general orice material usor de procurat.
  3. Margelele din sticla si din metal au aparut mult mai tarziu. In anul 1700 au fost realizate primele margele din sticla si abia 100 de ani mai tarziu au aparut margelele din diverse aliaje metalice.
  4. Astazi, majoritatea margelelor sunt realizate din sticla si pietre pretioase si semipretioase, precum turcoazul sau chihlimbarul.
  5. In China, margelele au ajuns sa aiba o importanta valoare financiara. O buna perioada de timp, acestea au fost folosite sub forma de moneda de schimb.
  6. Desi in Europa margelele erau produse peste tot in secolele XVI-XX, piata era dominata de Venetia, unde erau produse margelele din sticla. La fel ca si in China, acestea erau adesea folosite pe post de moneda de schimb. Cel mai adesea, erau folosite in comertul cu sclavi, fiind foarte apreciate pe continentul african, unde margelele reflectau bogatia si clasa sociala inalta.
  7. Margelele si-au gasit locul si in evenimente extrem de importante din istorie. In propriul jurnal, Cristofor Columb spune ca le-a oferit nativilor americani margele in 1492, cu scopul de a-i impresiona. Acestea au fost acceptate cu usurinta de amerindieni in schimbul blanurilor sau in schimbul cailor.
  8. In istoria moderna, cea mai prolifica perioada pentru margele a fost cea a anilor ’70, atunci cand foarte multi tineri au inceput sa calatoreasca si sa promoveze accesorizarea cu margele colorate si interesante.
  9. Cei care apreciaza margelele si istoria lor, isi pot completa cutia de bijuterii cu margele online. Daca de-a lungul istoriei oamenii au avut acces doar la cate un tip de margele, astazi poti achizitiona atat margele din scoici, cat si margele din sticla, oase, pietre pretioase, pietre semipretioase sau materiale deosebite, precum lemnul si pielea.
  10. Productia margelelor este o adevarata arta, care se numeste „arta de a margeli”.

Daca vrei, asadar, sa porti un accesoriu vestimentar care sa concentreze in el o intreaga istorie, margelele reprezinta o optiune extrem de atractiva. Ai de ales intre mii de variante pe care le gasesti online si pe care le poti achizitiona atat la preturi foarte mici, cat si la preturi ceva mai mari care justifica raritatea materialelor din care sunt produse sau talentul artistului care le pune in opera.

Parteneri