Surse: România blochează adoptarea unui document al UE critic la adresa Republicii Moldova

România a blocat planurile adoptării decătre miniştrii de externe ai Uniunii Europene a recentelor concluzii aleConsiliului Afaceri Externe al UE critice la adresa Republicii Moldova, audeclarat diplomaţi europeni pentru RadioEuropa Liberă/Radio Libertatea, transmite Agerpres, potivit stiri.tvr.ro

Concluziile, care trebuie aprobate în unanimitate de Consiliul Afaceri Externe, urmau să fie adoptate de miniştrii europeni fără alte discuţii, în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, pe 10 decembrie. Surse diplomatice au declarat pentru Radio Europa Liberă/Radio Libertatea, sub rezerva anonimatului, că România, sprijinită de Ungaria, s-a opus ca proiectul de text să fie votat la reuniunea din 10 decembrie.

Distribuie prietenilor

Potrivit aceloraşi surse, România ar fi luat această decizie la începutul acestei săptămâni atunci când diplomaţii UE s-au întâlnit pentru a discuta acest document.

Sursele citate au afirmat că Bucureştiul şi-a exprimat ‘foarte clar’ opoziţia faţă de acest text şi că la reuniunea de luni nu se va mai face nici o încercare de a introduce subiectul pe agendă.

Proiectul de text, consultat de RFE/RL, prevede că ‘angajamentul faţă de principiile democratice, statul de drept şi respectarea drepturilor omului se află la baza’ Acordului de Asociere UE-Republica Moldova. Însă, evenimentele din Republica Moldova începând din februarie, ‘inclusiv invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinăului’, au ‘provocat îngrijorări semnificative’ cu privire la angajamentul acestei ţări.

Potrivit documentului, miniştrii de externe ai UE se aşteaptă ca alegerile parlamentare programate pentru februarie 2019 în Republica Moldova ‘să se desfăşoare conform standardelor internaţionale, respectând principiile democratice şi asigurând un proces credibil, transparent şi cuprinzător’.

Proiectulde text exprimă, de asemenea, îngrijorarea cu privire la ‘numărul tot mai marede cazuri raportate care implică presiuni şi intimidări’ în Republica Moldova.Declaraţia mai cere autorităţilor din Republica Moldova să asigure tuturorcandidaţilor accesul la mass-media şi şanse egale de a participa la alegeri.

Mai mult pe stiri.tvr.ro