Cazul Sorina. 122 familii au refuzat s-o adopte, fiind de etnie romă

Sorina a fost dată spre adopție când avea 3 ani. 122 de familii din România au refuzat să o adopte pe motiv că este de etnie romă. Anul trecut, un cuplu de români stabiliți în SUA și-a exprimat intenția să o adopte. După un lung proces și multe ședințe de potrivire, instanța a decis definitiv ca Sorina să meargă în familia lui Gabriel și a Ramonei Săcărin. Mariana Șărămăt, fosta asistentă maternală în grija căreia a stat Sorina de la vârsta de 3 ani, nu a mai vrut să o dea, acuzându-i pe părinții adoptivi că vor să facă trafic de organe.

Opinia publică s-a revoltat în urma apariției imaginilor în care se vede cum fetița este luată, în ciuda protestelor ei. Libertatea a fost în localitatea Baia de Aramă, precum și în Craiova, unde a stat de vorbă cu ambele familii, și vă prezintă povestea completă a unui copil discriminat de unii și dorit de alții.

Peste 120 de familii au refuzat să o adopte pe Sorina, pentru că este de etnie romă.

Distribuie prietenilor

Familia Șărămăt și-a dat refuzul în scris, în 2013 și în 2017. Prima dată după ce o familie din România a dorit să o cunoască pe Sorina, însă s-a răzgândit, și o dată când a început procedura de adopție internațională. Fosta asistentă maternală dă vina pe DGASPC Mehedinți, care nu ar fi informat-o cu privire la adopția Sorinei și care ar fi obligat-o să semneze cele două documente. ”Da, am văzut ce semnez, dar m-a obligat să fac asta managerul de caz. Eu voiam să o adopt pe Sorina. La momentul în care am luat-o pe Andreea, nu am putut să o iau și pe ea”, susține femeia.

Timp de patru ani, însă, familia nu a făcut alte demersuri, în sensul depunerii unei cereri de adopție.

Povestea românilor din SUA

Procedura de adopţie internaţională a unui copil din România se face în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Haga. Pot adopta  doar cetățeni români stabiliți în străinătate. Copilul devine adoptabil internațional dacă timp de un an nu a fost acceptat de nici o familie din România. Singura familie care a dorit-o pe Sorina când i-a văzut fotografia locuiește în SUA. Gabriel și Ramona Săcărin s-au stabilit în New York de 20, respectiv 15 ani. Acolo s-au cunoscut, s-au căsătorit și au împreună doi copii, Ava și Adam, de 11 și 4 ani. Lucrează amândoi în domeniul medical și în urmă cu câțiva ani s-au gândit să adopte un copil.

Ramona și Gabriel Săcărin ”Am vrut să dăm o șansă unui copil din țara în care venim. Avem și un istoric de adopții în familia noastră și am vrut să mulțumim cumva prin asta, să răsplătim ceva bun cu ceva bun. Iar fiica noastră, Ava, după ce a jucat la un moment dat la școală într-o piesă de teatru în rolul unei orfane, ne-a spus că și-ar dori o surioară și că ar trebui să ajutăm un copil fără familie”, au mărturisit pentru Libertatea soții Săcărin.

Curtea de Apel Craiova a decis definitiv noua familie După complicate proceduri, traininguri și întâlniri de potrivire, Curtea de Apel Craiova a decis definitiv adopția Sorinei de către familia Săcărin și i-a fost eliberat un nou certificat de naștere. Părinții ar fi trebuit să o ia pe Sorina și să se întoarcă acasă. Familia Șărămăt s-a împotrivit însă plecării ei.

”Traficanții de organe”

Familia din Mehedinți i-a acuzat pe soții Săcărin de trafic de organe, iar locuitori din Baia de Aramă au organizat un protest, reclamând că ”americanii fură copiii și fac trafic de organe”. ”Ăsta este singurul lor interes, pentru că Sorina este sănătoasă și este compatibilă cu fata lor mai mare. Vor să-i dea ei organele Sorinei”, susține familia din Mehedinți.

La dosarul de adopție, familia Săcărin a depus acte medicale care arată că fiica lor, Ava, nu suferă de nici o boală. Soții Șărămăt mai spun că fetița nu vrea să plece cu noua familie, pentru că aceasta nu a reușit să se apropie de ea. În același timp, soții Săcărin spun că puteau sta cu fetița la întâlnirile de potrivire doar dacă mai mulți angajați ai DGAPSC erau prezenți, astfel încât să-i țină departe pe cei care au avut-o cinci ani în plasament și care ar fi influențat-o pe Sorina. Tot ei reclamă că fosta asistentă maternală a învățat-o pe cea mică și cum să se comporte și i-au băgat în cap ideea că ei nu o iubesc, vor să o fure și să facă trafic de organe.

”Normal că fetița avea o oarecare respingere, nu voia să-i supere pe Șărămăți, care se uitau urât când Sorina era bucuroasă, râdea, se juca cu noi și cu copiii noștri.  Cât fata nu era în aria vizuală a femeii, era fericită, nu avea nici o problemă”, spun soții Săcărin.

Pentru că s-a împotrivit respectării unei decizii judecătorești, Mariana Șărămăt a fost dată afară de la DGASPC Mehedinți la sfârșitul lunii mai și i-a fost retras implicit certificatul de asistent maternal, nemaivând nici o autoritate asupra fetiței. De fapt, i-a fost anulată orice fel de calitate din 23 aprilie, de când Sorinei i-a fost eliberat un nou certificat de naștere. Nu mai putea semna pentru ea, ca tutore legal, nu-i putea obține o adeverință medicală, nu putea nici măcar să o înscrie la școală, întrucât actele vechi nu mai erau valabile. Însă fetița tot la familia din Mehedinți a rămas. Soții Săcărin au avut mai multe încercări de a o lua pe Sorina de acasă, dar de fiecare dată, spun ei, s-a lăsat cu scandal.

”Am fost târâți în mocirlă pentru o faptă bună”

O echipă a Poliției și mai mulți angajați ai DGASPC au luat-o pe Sorina de la familia asistentei maternale, ca soluție în dosarul deschis în urma plângerii depuse de Protecția Copilului. ”Noi suntem americanii traficanți, nu putem lua copilul”, spune familia adoptivă a copilului. ”Când stăteam afară cu avocații la termenele de judecată, toți oamenii de acolo se uitau la noi ca și când am fi făcut ceva rău. Unii nu acceptă ideea că cineva chiar vrea să facă o faptă bună. Noi am fost târâți în mocirlă pentru asta”.
Citeşte întreagul material pe  Libertatea.ro