Probleme de încălcare a legii prin desemnarea Rovanei Plumb drept comisar european

Propunerea de comisar european din partea României, în persoana Rovanei Plumb, ar fi fost făcută de Viorica Dăncilă fără să se țină cont de Legea 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene. Conform articolului 19 din lege, Guvernul trebuie să informeze Parlamentul cu privire la propunerea de comisar european, iar Comisiile de specialitate din Parlament trebuie să audieze respectiva persoană propusă.

Ce prevede legea 373/2013:

Art. 19. – (1) Parlamentul României va fi informat de către Guvern în legătură cu nominalizarea persoanelor în vederea ocupării unor funcţii în cadrul instituţiilor Uniunii Europene.

Distribuie prietenilor

(2) Comisiile de specialitate ale Parlamentului vor audia persoana nominalizată de Guvern pentru funcţia de membru al Comisiei Europene.

Mai multe surse din conducerea Camerei Deputaților și a Senatului au declarat pentru Digi24.ro că Viorica Dăncilă nu a trimis către Parlamentul României nominalizarea Rovanei Plumb, iar comisiile de specialitate nu au audiat-o, așa cum prevede legea.

Rovana Plumb va fi audiată în comisiile din Parlamentul European pe data de 2 octombrie. Aceasta a fost propusă de președintele Comisie Europene pentru a prelua portofoliul Transporturilor.

Nominalizarea Rovanei Plumb este controversată la Bruxelles. Acesteia i se cer lămuriri suplimentare în legătură cu declarațiile de avere.

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a somat-o joi pe Rovana Plumb să clarifice diferențele dintre declarațiile de avere depuse în România și cele depuse la Bruxelles, scrie DIGI 24.

Plumb a avut probleme cu DNA-ul în România, dar majoritatea PSD-ALDE s-a opus anchetării acesteia. O serie de umbre vin din urmă, întunecând lunga carieră de politian a Rovanei Plumb care are de lămurit, în țară, situații de implicare în cazuri de corupție.

Aurelia Apostol, AMPress