Fost pădurar: Ard fagii seculari ai Parcului Naţional, fumul gros a ajuns până în Herculane

 

Cod portocaliu în județul Caraș-Severin din cauza unui puternic incendiu de pădure izbucnit în Parcul Național Domogled. Populația din zona Cornereva, județul Caraș-Severin, ar putea fi evacuată, iar autoritățile spun că elicopterul nu a putut interveni până acum din cauza ceții.

Incendiul a izbucnit  de sâmbătă, spune cel care a sunat la 112, în condițiile în care Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a reunit abia astazi. Pompierii au intervenit cu mijloace rudimentare ceea ce a permis extinderea focului. Acolo e și rezervație naturală și zonă de protecție integrală din Parcul Național, deci e o pădure foarte valoroasă de fag, seculară și ea se distruge acum din păcate din cauza incompetenței, spune Alexandru Teleagă (AUDIO) pentruRFI România.

Distribuie prietenilor

Nistor Talpeș (AUDIO) a fost pădurar timp de 40 de ani și locuiește într-unul din cătune: Prisăcina. El confirmă că ard fagii seculari și molizii.

Conform estimarilor făcute luni de autorități, în total, în zona Cornereva a fost afectată de incendiu o suprafață de 40 de hectare. Marți, peste 120 de persoane au intervinit, din care 66 de pompieri militari din Caraș-Severin, Gorj și Mehedinți și 60 de angajați ai ocoalelor silvice, ai Parcului Național Domogled și membrii SVSU Cornereva.Acţiunea continuă şi doar ploaia ar putea stinge sau potoli flăcările care devorează copacii seculari.