• Home
  • Prima
  • EVENIMENT – Gabriel Croitoru concertează la Ploiești pe vioara Guarneri a lui George Enescu

EVENIMENT – Gabriel Croitoru concertează la Ploiești pe vioara Guarneri a lui George Enescu

VIOARA ENESCU 1

Vioara care a aparţinut compozitorului George Enescu va răsuna joi, 5 decembrie, în sala Filarmonicii din Ploieşti, într-un concert susţinut de violonistul Gabriel Croitoru, împreună cu orchestra simfonică, informează organizatorii.

„La pupitrul dirijoral al orchestrei simfonice îl puteţi reîntâlni pe Radu Postăvaru. Solist este Gabriel Croitoru, care va cânta pe faimoasa vioară Guarneri, instrument ce a aparţinut lui George Enescu (…) Gabriel Croitoru, cel mai important violonist al generaţiei sale şi unul dintre cei mai mari muzicieni români contemporani, (…) a obţinut în anul 2008 dreptul de utilizare asupra singurei viori Guarneri del Gesu (1731) a Statului Român (…), aflată în patrimoniul Muzeului Naţional George Enescu”, se arată într-un comunicat de presă, remis luni AGERPRES.

Concertul va avea loc joi, 5 decembrie, de la ora 19, pe scena „Ion Baciu” a Filarmonicii ploieştene, iar în program sunt cuprinse Uvertura operei „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart, Concertul nr. 1 în sol minor, op. 26, pentru vioară şi orchestră de Max Bruch şi Simfonia nr. 85, în Si bemol major, Hob. I:85, „Regina” de Joseph Haydn.

Biletele, în valoare de 25 de lei (întreg), 15 lei (pensionari) şi 5 lei (elevi/studenţi) se găsesc la Casa de bilete a Filarmonicii, la standul special amenajat în hipermarketul Cora – AFI Ploieşti şi online, pe www.filarmonicaploiesti.ro.

Gabriel Croitoru s-a născut la Bucureşti pe data de 20 august 1965, a absolvit Liceul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Mihai Constantinescu şi Conservatorul de Muzică din Bucureşti la clasa profesorului Modest Iftinchi, studiind în particular şi cu profesorul Ştefan Gheorghiu.

În prezent este solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio, alături de care susţine numeroase concerte atât în ţară, cât şi în străinătate.

Activitatea sa solistică însumează mai bine de 1.000 de concerte şi recitaluri, alături de cunoscute ansambluri orchestrale ca London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra.

Gabriel Croitoru a susţinut numeroase recitaluri în Franţa, Spania, Germania, China, Bulgaria, Statele Unite ale Americii, fosta URSS, Ungaria şi România.

Totodată, este solist concertist al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti şi membru (vioara I) al Cvartetului de Stat Transilvan al Filarmonicii din Cluj-Napoca.

De asemenea, desfăşoară şi o activitate didactică, fiind profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

În anul 2006 a obţinut titlul de doctor în muzică pe tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă şi fantezie componistică”, avându-l ca îndrumător pe profesorul Octavian Lazăr Cosma. Este laureat al unor concursuri naţionale şi internaţionale iar discografia sa cuprinde numeroase CD-uri, între care Integrala lucrărilor pentru vioară şi orchestră de Pablo Sarasate, o premieră mondială, se arată în comunicat. AGERPRES 

Parteneri