Noul ambasador SUA, născut la București: „E fantastic. România a făcut lucruri pe care nu puteam să mi le imaginez”

 

Noul ambasador al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, a ținut joi seara un scurt discurs în limba română și a mărturisit că nu credea că România va scăpa de comunism și că va ajunge o democrație. Vineri a dezvelit la Timișoara o placă în cinstea eroilor Revoluției.

„Sunt foarte onorat că președintele Trump m-a nominalizat să fiu ambasador în România. E un vis care nu am crezut niciodată că o să se întâmple. Eu m-am născut în București și am plecat în 1965, când România era comunistă. N-am crezut în viața mea că comuniștii or să dispară și că România va ajunge o democrație, cum este acum”, a spus ambasadorul american la Palatul Parlamentului.

Distribuie prietenilor

El a aprins lumânările de Hanuka, importantă sărbătoare evreiască celebrată la București, într-un eveniment organizat de Complexul Educațional Laude-Reut. În mod tradițional, la acest eveniment din România, intitulat ”Gala Prieteniei„, în fiecare an, se sărbătoresc Hanuka și Crăciunul.

Placă comemorativă de la Donald Trump
Vineri, Adrian Zuckerman a participat, la Timişoara, la ceremonia de dezvelire a plăcii din bronz pe care preşedintele SUA, Donald Trump, a dăruit-o oraşului în semn de omagiu adus eroilor care s-au jertfit pentru libertate, la 30 de ani de la Revoluţie. „România nu este complet eliberată. Sper că ce a început acum 30 de ani să se completeze în viitorul apropiat”, a spus ambasadorul SUA la București.

Placa din bronz a fost aşezată pe clădirea Garnizoanei din Piaţa Libertăţii din Timişoara, care va adăposti viitorul Muzeu al Revoluţiei. Mesajul gravat pe placa memorială este următorul:

„Această placă este dedicată spre eternă amintire locuitorilor eroici ai Timişoarei şi martirilor care au pierit în urmă cu treizeci de ani luptând pentru libertate, democraţie şi drepturile omului în Decembrie 1989.
Dumnezeu să le binecuvânteze memoria!
Dumnezeu să binecuvânteze poporul român!

Donald J. Trump
Preşedintele Statelor Unite ale Americii”

„Ideea a venit unor oameni din România şi din Timişoara să capteze cuvintele preşedintelui Trump şi au făcut această placă în memoria oamenilor pierduţi la Revoluţie. Textul acesta vine direct de la domnul Trump şi placa a fost făcută aici. Preşedintele trimite aceste cuvinte în memoria oamenilor morţi atunci şi ca mulţumire oraşului Timişoara că a început Revoluţia împotriva comunismului. E o mare onoare pentru mine să fiu aici. Eu am fost născut în România în timpul lui Ceauşescu, după care eu şi familia am plecat în 1965 şi nu mi-am închipuit în viaţa mea că comuniştii o să dispară cât sunt viu şi nu mi-am închipuit în viaţa mea că o să am onoarea să vin înapoi în România în calitatea asta”, a subliniat Adrian Zuckerman.

Ambasadorul a făcut câteva remarci pe tema influenței din țara noastră a unor mari puteri cu interese strategice opuse SUA și României.

„E fantastic. România a făcut lucruri pe care nu puteam să mi le imaginez. Din păcate, sunt multe alte lucruri de făcut. Sunt o mulţime de influenţe maligne din păcate, care vin de la vecinii din nord, din păcate sunt influenţe de la chinezii comunişti. Şi acum, la 30 de ani de când au căzut comuniştii, este straniu să avem discuţii de chestiuni ca 5G cu chinezii comunişti. Îmi pare rău că se întâmplă aşa ceva. Trebuie să mergem înainte şi trebuie tot timpul să ţinem minte cum s-a câştigat. Se fac paşi importanţi în fiecare zi. Am avut săptămâna asta discuţii cu preşedintele Iohannis, cu primul ministru Orban şi au idei să meargă înainte şi să facă mulți pași înainte împotriva corupţiei, pentru ca România să poată să avanseze pe toate fronturile, economic, militar, industrial. E singurul fel de a merge înainte. Am urmărit cu multă atenţie şi ce îmi aduc aminte cel mai mult e că lucrurile acestea au început în Germania şi în alte ţări şi nu pot spune ce bucuros am fost când am văzut că începe şi în România. România a fost ultima şi, din păcate, România nu este complet eliberată. Sper că ce a început acum 30 de ani să se completeze în viitorul apropiat”, a precizat Zuckerman.

Ambasadorul SUA a participat duminică la marșul din București pentru cinstirea eroilor Revoluției.

Adrian Zuckerman s-a născut la București și a plecat din România când avea 10 ani, împreună cu părinţii săi, Emil şi Aura, emigrând în Statele Unite. El este avocat de profesie, activând la New York, în principal.

Mai mult pe newsweek.ro