Oscar 2020 – „Parasite”, marele învingător surpriză

Filmul sud-coreean „Parasite” a făcut istorie la cea de-a 92-a gală de decernare a premiilor Oscar, după ce a câştigat patru trofee şi a devenit prima producţie realizată într-o limbă străină care s-a impus la „categoria regină” a distincţiilor decernate de Academia de film americană – cel mai bun film!

Reuşita de la Gala Oscar încununează un parcurs extraordinar pe care l-a avut în sezonul hollywoodian acest lungmetraj sud-coreean, considerat o metaforă despre clivajul social dintre săraci şi bogaţi în societatea modernă.

În pofida barierelor de limbă, filmul „Parasite”, premiat cu trofeul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes în 2019, a fost apreciat atât de spectatori, devenind un succes de box-office, cât şi de criticii de specialitate, notează publicația Variety, citată de Agerpres și preluată de stiri.tvr.ro. Cu toate acestea, puţini se aşteptau la această victorie repurtată la categoria „cel mai bun film”.

Distribuie prietenilor

Înaintea galei de duminică seară, lungmetrajul „1917”, regizat de Sam Mendes, un film epic, îndrăzneţ şi ambiţios despre Primul Război Mondial, era considerat marele favorit pentru câştigarea Oscarului la categoria cel mai bun film, după victoriile obţinute la Globurile de Aur, Producers Guild Awards şi Directors Guild Awards. În final, „1917” a câştigat trei premii Oscar, impunându-se însă în categorii tehnice – cea mai bună imagine, cel mai bun mixaj de sunet şi cele mai bune efecte vizuale.

Cineastul Bong Joon-ho, creatorul filmului „Parasite”, a câştigat şi premiul Oscar pentru cel mai bun regizor, impunându-se în faţa marelui favorit, Sam Mendes. Filmul sud-coreean s-a mai impus la categoriile „cel mai bun lungmetraj internaţional” şi „cel mai bun scenariu original”.

Joaquin Phoenix, protagonistul filmului „Joker”, a fost desemnat cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării unui artist aspirant care devine criminal în serie. Acesta a fost primul Oscar câştigat de starul american după trei nominalizări. Renee Zellweger a câştigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal graţie transformării sale cameleonice din filmul „Judy”, în care a interpretat-o pe legendara Judy Garland. Actriţa americană mai are în palmares un Oscar pentru rolul secundar din filmul „Cold Mountain”.

Brad Pitt a câştigat la rândul său primul Oscar din carieră pentru interpretare, cu rolul unui cascador în filmul „Once Upon a Time… in Hollywood”, în timp ce Laura Dern a obţinut şi ea primul său Oscar, ce i-a fost atribuit pentru rolul secundar din drama „Marriage Story”, în care interpretează o avocată specializată în divorţuri. Brad Pitt mai are în palmares un premiu Oscar, însă a obţinut acel trofeu în calitate de producător al filmului „12 Years a Slave”.

Mai mult aici