• Home
  • Sănătate
  • Bolile respiratorii vin adesea de la lenjerii și perne. Plâmânii tăi se pot îmbolnăvi nu doar de la covid, ci şi de la patul pe care dormi

Bolile respiratorii vin adesea de la lenjerii și perne. Plâmânii tăi se pot îmbolnăvi nu doar de la covid, ci şi de la patul pe care dormi

perne si cuverturi 1

Lenjeriile și pernele sunt  sursă neglijată de boli. Păturile, cuverturile, pernele şi salteaua sunt adevărate “pepiniere” de bacterii şi acarieni (organisme minuscule, invizibile cu ochiul liber), vinovaţi de o serie de afecţiuni respiratorii, alergii, eczeme, dar şi de disfuncţii ale somnului.

Căldura, umiditatea, transpiraţia şi celulele de piele moarte creează un mediu propice înmulţirii acarienilor. În trei ani, o pernă ajunge să aibă chiar şi o greutate dublă din cauza prafului şi a microorganismelor care se cuibăresc în ţesuturi.

Doar spălarea aşternuturilor la temperaturi de peste 60 de grade Celsius şi schimbarea lor regulată distruge bacteriile şi alergenii.

Lenjeriile și pernele, sursă de boli. Materiale naturale versus fibre sintetice
Alegeţi aşternuturi din materiale naturale chiar dacă sunt un pic mai scumpe, precum bumbacul, în detrimentul fibrelor sintetice, mai ieftine.

“Bumbacul permite spălarea la o temperatură ridicată, e hipoalergenic şi lasă pielea să respire. Este de preferat să cumpăraţi aşternuturi din magazinele specializate, nu de la ofertă, pentru că de calitatea materialului depinde şi sănătatea pielii. Fibrele sintetice, pe lângă faptul că se deteriorează rapid, provoacă reacţii alergice şi favorizează înmulţirea acarienilor”, atrage atenţia Oana Clătici, medic dermatolog la Spitalul Universitar din Bucureşti.

Lenjeria de pat se schimbă săptămânal sau cel mult la două săptămâni. Pentru a prelungi viaţa lenjeriei e preferabil să o spălaţi separat, nu în combinaţie cu alte piese de lenjerie intimă, la care să aplicaţi tratamente de genul înălbirilor.

“Feţele de pernă, în schimb, trebuie schimbate mai des, de cel puţin două ori pe săptămână sau chiar mai des şi, de asemenea, călcate foarte bine pentru a le steriliza”, recomandă dermatologul Clătici.

Pernele şi pilotele trebuie spălate o dată pe an
De asemenea, pernele şi pilotele pot fi pline de microorgansime, putând conţine şi 20.000 de acarieni, bacterii şi fungi. Pilotele şi pernele trebuie spălate cel puţin o dată pe an, de preferat la o curăţătorie ecologică. Durata de garanţie a unei pilote este în general de 5-8 ani, iar în cazul pernelor, doi ani.

Salteaua trebuie şi ea aspirată săptămânal şi, de asemenea, protejată cu o husă, care, pe lângă faptul că îi poate prelungi viaţa cu cel puţin cinci ani, protejează mai bine decât cearşaful de bacterii şi nici nu va trebui spălată atât de des, ci o dată la câteva luni. Speranţa de viaţă a saltelei nu depăşeşte zece ani.

60 de grade Celsius
e temperatura la care trebuie spălate aşternuturile pentru distrugerea bacteriilor
ALTE OBIECTE PURTĂTOARE DE BACTERII

Spălaţi săptămânal prosoapele, nu folosiţi perii de păr la comun

Bureţii şi prosoapele de bucătărie

Cei mai mulţi bureţi de bucătărie conţin un număr mare de bacterii, printre care E.coli şi Salmonella. Evitaţi să folosiţi acelaşi burete şi pentru spălatul vaselor, şi pentru ştersul blaturilor şi al altor suprafeţe. Dezinfectaţi-le periodic şi clătiţile cu apă fierbinte ulterior. Prosoapele de bucătărie, de asemenea purtătoare de bacterii, trebuie spălate la 90 de grade Celsius.
Prosoapele de baie

Acestea ar trebui spălate o dată pe săptămână la 90 de grade Celsius pentru a îndepărta stafilococul auriu, o bacterie care poate provoca infecţii dacă vine în contact cu o rană.
Periile pentru curăţat toaleta

Când perii acestora încep să-şi schimbe forma nu mai curăţă la fel de bine vasul de toaletă. În plus, împrăştie bacterii. Ar trebui înlocuite o dată sau chiar de două ori pe an.
Periile de par

Un singur fir de păr poate conţine până la 50.000 de germeni, iar peria reţine toate aceste particule. De asemenea, folosind peria altcuiva, puteţi lua impetigo – o infecţie de piele contagioasă. Peria de păr ar trebui spalată cu apă fierbinte şi săpun săptămânal şi schimbată o dată la patru ani sau mai des dacă se deteriorează şi zgârie scalpul.
Tocătoarele

Potrivit unui studiu publicat pe siteul webmd.com, un tocătoarele din lemn poate avea de 50 de ori mai multe bacterii decât un colac de toaletă şi asta deoarece oamenii curăţă mai des colacul, ştiind că poate purta germeni. Tocătorul trebuie frecat cu un dezinfectant şi clătit cu apă fierbinte. De asemenea, e indicat să aveţi un tocător pentru carne şi altul pentru legume şi fructe.

Sursa Doctorul zilei.ro

Parteneri