26 septembrie. Săvâșirea Sfântului Ioan, Apostolul Dragostei Creștine, cel căruia Iisul i-o dă în grijă pe Mama Sa

Săvârșirea Sfântului Apostol și Evanghelist Ioan, supranumit și Apostolul Dragostei Creștine, la cele veșnice este pomenită în calendarul creștin ortodox la 26 septembrie.
Sfântul Ioan Evanghelistul a fost fiul lui Zevedei și al soției lui, Salomi, care era fiica dreptului și sfântului Iosif, cel care a avut grijă de Fecioara Maria, Maica Domnului, după plecarea ei de la templu. A fost martor al botezului Domnului, alături de fratele său, Iacov, și de Petru. Sfântul Ioan s-a învrednicit să contemple schimbarea la față a Mântuitorului pe Muntele Tabor și a fost de față la învierea fiicei lui Iair.
Este cel căruia, aflat pe cruce, Mântuitorul o încredințează pe Maica Sa. După adormirea Maicii Domnului, Sfântul Ioan a mers la Efes în călătorie misionară.
Din porunca împăratului Domițian (81-96), a fost exilat în insula Patmos, din Marea Egee. Aici Sfântul Ioan a avut o revelație despre vremurile din urmă ale omenirii, cuprinsă în cartea Apocalipsei, care se află între scrierile Noului Testament.
Tot astăzi este pomenit în calendarul creștin ortodox Sfântul Voievod Neagoe Basarab.