AM Press Logo
Muzeul Pietrei

3 simboluri ale norocului și istoria din spatele lor

Fiecare cultură are simboluri sau diferite practici despre care se crede că aduc noroc. În spatele acestor simboluri nu se află neapărat superstiții, ci o istorie fascinantă. 

Multe dintre ele au fost folosite pentru a proteja oamenii de spiritele rele sau de energiile negative, iar altele au fost folosite pentru prosperitate sau pentru a oferi îndrumare și protecție în călătoriile importante. 

Altele au fost menite să asigure o recoltă bună sau să aducă victoria în luptă. Indiferent de forma lor, simbolurile norocoase joacă adesea un rol important în tradițiile culturilor respective. 

În unele cazuri, ele pot fi văzute ca fiind nimic mai mult decât niște relicve pitorești ale trecutului. În altele, ele rămân o parte integrantă a vieții celor care doresc să obțină un pic de noroc în plus. 

Iată trei din cele mai comune simboluri norocoase recunoscute pe plan mondial, împreună cu o scurtă explicație a originii și semnificației lor.

Potcoava

Potcoava este adesea considerată un simbol al norocului. Acest lucru se datorează probabil legendei Sf. Dunstan. După cum spune povestea, Dunstan era un fierar care a bătut în cuie o potcoavă unui cal. Cu toate acestea, calul era de fapt Diavolul deghizat. 

Potcoava i-a provocat Diavolului o mare durere, așa că Dunstan a fost de acord să o îndepărteze doar după ce Diavolul a promis că nu va intra niciodată într-o casă în care era expusă o potcoavă. 

Astfel, potcoava a ajuns să fie văzută ca o modalitate de a ține diavolul departe și, prin urmare, ca un simbol al norocului. De atunci, aceasta a fost considerată un talisman norocos și a fost folosită pentru a alunga spiritele rele. Astfel, în prezent putem găsi potcoave atârnate pe uși și expuse în casele din întreaga lume.

Trifoiul cu patru foi

Potrivit legendei creștine, Eva a fost izgonită din Paradis după ce a mâncat fructul interzis. Când a plecat, a cules un trifoi cu patru foi și l-a luat cu ea. Astfel, se crede că cele patru frunze ale trifoiului reprezintă cele patru laturi ale crucii și este văzut ca o amintire a Edenului. Prin urmare, unele persoane îl păstrează adesea ca pe un talisman norocos iar altele consideră că aduce noroc să găsești un trifoi cu patru foi. 

Pe această cale, puține simboluri au devenit la fel de omniprezente ca trifoiul cu patru foi. Datorită semnificației sale, a fost adoptat și integrat în societate în multe moduri, inclusiv în artă, literatură și în industria vestimentară. 

Trifoiul cu patru foi este un memento că lucrurile bune se pot întâmpla atunci când te aștepți mai puțin. Și, din acest motiv, va continua să fie un simbol popular în anii următori. De exemplu, SpaceX a plasat un trifoi cu patru foi pe insigna celei de-a patra misiuni spațiale a lui Falcon 1 și a avut succes, iar de atunci a devenit o tradiție a companiei.

De asemenea, industria sloturilor online pune mare accent pe acest simbol. De exemplu, în multe din jocurile de tip slot, trifoiul cu patru foi este adesea un simbol de top, care poate genera premii senzaționale, așa cum se întâmplă în celebrul Burning Hot de la EGT – slot extrem de popular deși a fost lansat tocmai în 2014. Dacă accesezi colecția de sloturi online NetBet și alegi Jocuri Populare, poți vedea că Burning Hot și Shining Crown (alt slot de top dezvoltat de EGT) ocupă primele poziții. În Burning Hot, Trifoiul cu 4 foi este Wild expandabil și poate ocupa în întregime rolele 2, 3 și 4, moment în care se formează premii excelente.

Hamsa

Hamsa este un talisman popular atât în cultura evreiască, cât și în cea musulmană. Numele “Hamsa” provine din cuvântul arab “cinci” și se spune că reprezintă cei cinci piloni ai islamului. Mâna poate fi purtată cu palma îndreptată în sus sau în jos și se crede că protejează purtătorul de energia negativă și aduce fericire. 

În unele tradiții, Hamsa este cunoscută și sub numele de “Mâna Fatimei”, în onoarea fiicei profetului Mahomed. De altfel, Hamsa este adesea decorată cu simboluri asemănătoare unor ochi, care au rolul de a alunga spiritele rele. Fie că îi spuneți Mâna Hamsa sau Khamsa, acest talisman este un simbol puternic de protecție și noroc.

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!