Interviu cu psihologopedul Mihaela Hanganu: Despre vorbire și intuitia care l-a ajutat pe Demostene in a-si gasi cheia rezolvarii in acele vremuri
Sunteţi, stimată doamnă Mihaela Hanganu, unul dintre psihologii noştri cu prestigiu, orientându-vă spre un domeniu mai puțin cunoscut, dar extrem de necesar pentru mulți oameni. De ce – s-o numim astfel – psiho-logopedie?
-Este o denumire interesanta care ne duce cu gândul la faptul ca un comportament poate fi generat de un gând la fel de bine cum un gând poate fi generat de un comportament. Astfel, se poate crea o legatura intre aceste doua concepte considerand ca functiile psihicului si procesele mentale care apartin domeniului psihologic sunt in relatii directe si reciproce cu problemele comportamentului verbal care apartin domeniului logopedic.
– De ce logopezii sunt mai ales psihologi?
– Formarea ca logoped se poate realiza dupa absolvirea unei facultati. Astfel, printre cei care pot urma o formare in acest domeniu sunt predominant, psihologii.
-Dacă ar trebui să enumerați, din cazuistica pe care ați întâlnit-o, la ce cazuri speciale v-ați opri? Care sunt pacienții, ce necazuri au, care-s tipologiile?
-Tulburarile de spectru autist, tulburarile de invatare, de limbaj, de voce, de pronuntie, sau tulburarile de comportament intalnite atat la copii cat si la adulti, determinate de intarzieri in dezvoltare, tulburari emotionale sau diferite afectiuni neurologice ma determina sa afirm ca fiecare caz in parte este special si unic. Aceste tulburari afecteaza calitatea vietii si este nevoie de efort si determinare atat din partea celor in cauza cât si a familiei.
-Vorbirea, când dispare, poate fi reparată sau doar îmbunătățită?
-Spre exemplu apraxia verbala poate sa se manifeste atat la copiii cu tulburare de spectru autist cat si la adulti, fiind dobandita in urma unor afectiuni neurologice.
Potentialul de videncare este greu de stabilit, recuperarea este influentata de multi factori, de la cauzele care stau la baza diagnosticului, la tipul de tulburare, luandu-se in considerare daca tulburarea este dobandita sau mostenita, gradul deficitului de limbaj si bineinteles starea generala de sanatate si varsta. Un rol important in perioada de recuperare il are si atitudinea fata de situatie, modul de implicare, perseverenta, vointa si motivatia.
-Trebuie să existe – ca necesitate a succesului – o compatibilitate între terapeut și bolnav ? Ce spune psihologul despre asta?
-Relatia terapeutica este primordiala, pacientul punandu-si increderea in terapeut, considerandu-l o persoana capabila sa ofere sprijin si indrumare iar terapeutul avand incredere ca pacientul isi respecta responsabilitatile care ii revin.O relatie adecvata, armonioasa, bazata pe incredere, va avea un impact semnificativ asupra rezultatelor terapiei deoarece pacientul este mai deschis fata de indicatiile si prescriptiile terapeutului.
-Sunt oameni care și-au pierdut vorbirea după ce unii au fost chiar oratori cunoscuți. Ce s-a petrecut cu ei? Trebuie, ca anticul grec Demostene, să umble cu pietre în gură, pentru a-și corecta vorbirea?
–Asa cum intuitia l-a ajutat pe Demostene in a-si gasi cheia rezolvarii in acele vremuri, tot asa, fiecare dintre cei la care faceti referire, a gasit cu siguranta o cale, un sprijin, o resursă pentru a ramâne in istoria umanitatii.
Sa nu uitam ca vorbirea, exprimarea verbala, este doar una dintre formele prin care noi, entitatile, putem comunica intre noi. Comunicarea mai poate fi exprimata la nivel emotional, la nivel comportamental, prin artă, vestimentatie, scris, atitudine sau orice act care poate lua o formă. Cred in teoria lui Ernest Holmes ,,nimic din acest univers nu se intampla inamplator, tot ceea ce se intampla este in acord cu legile universului.”
-Dați-ne câteva date despre evoluția dumneavoastră. De ce facultatea de psihologie și apoi de ce acest domeniu care încă nu și-a definivat statutul, cum spunea colega dumneavoastră de clinică, Mihaela Zamfir?
-Punctul de plecare in acest domeniu l-a constituit formarea mea ca si consilier in carieră. Nevoia de cunoastere, de a dobandi competenta si de a veni in sprjinul celor care imi solicitau serviciile, m-au determinat, rand pe rand, sa obtin licenta in psihologie si psihopedagogie, sa devin psiholog clinician, sa imi aprofundez cunostintele in terapie logopedica, terapie speciala pentru copiii cu intarziere in dezvoltare, psihoterapie prin metoda sandplay si nu in ultimul rand consiliere educationala si dezvoltare personala.
-Pentru logoped e nevoie de recomandare de la medicul de familie, de formalități, sau mergi pur și simplu la specialist, care te testează probabil și apoi decideți dacă puteți lucra sau nu împreună?
-Nu este nevoie de o recomandare sau de o trimitere in sensul de formalitate de la un medic specialist, bineinteles ca un medic poate indruma pe cineva catre un logoped, iar acesta va informa persoana daca serviciile oferite ii vor putea fi de folos.
-Cum puteți fi contactată? Cum decurg lecțiile în vreme de pandemie?
-Adaptarea ramane parte importanta din viata noastra fiind printre elementele esentiale ale capacitatii de supravietuire si de evolutie a umanitatii. Vaianta online s-a dovedit a fi extrem de utila, sedintele decurg nesperat de bine mai ales ca un rol esential in mentinerea sau progresul rezultatelor obtinute cu ajutorul terapiilor il are continuitatea. Bineinteles nu toate serviciile pot fi accesate dar in acest context varianta online este o solutie valoaroasa.
Pentru mai multe detalii sau informatii va invitam sa accesati pagina de pe facebook Psihologie si Logopedie sau pagina de web www.psihologiesilogopedie.ro .
Interviu consemnat de Giorgiana Radu, AMPress