– Sunteți, stimată doamnă Mihaela Zamfir Fotescu, logoped, o specialitate mai rară, unii nu știu cu ce se mănâncă, din pricina asta par nedumeriți când au atingere cu acest cuvânt care indică un continent de priceperi. Sigur, orice om care a pus un pic mâna pe carte știe de unde provine logos și ce înseamnă. Și totuși, luminați-ne mai mult, vă rugăm.
– Un logoped este specialistul ce reușește să fie și medic și psiholog și terapeut în părți egale, în functie de cerințele și nevoile pacientului. Acolo unde medicina ori medicația nu mai ajută este rolul logopedului de a interveni și de a rezolva probleme de voce ori limbaj.
E greu …? E ușor ??? Niciodată nu m-am gândit la asta când am început sa recuperez vocea ori limbajul receptiv și expresiv.
-Între specialiștii domeniului sunteți situată, pe o scară valorică, la vârf. Ne-a spus-o nu doar Mihaela Hanganu, psiholog și unul dintre cei care vă calcă pe urme. Se spune că stăpâniți o sumedenie de subdiviziuni ale domeniului ca de pildă: Specialist în demutizarea pacienților deficienți de auz; Specialist în demutizare pacienților cu întârziere de limbaj; Specialist în terapia auditiv-verbală post implant cohlear; Specialist în tulburări de voce (afonie, rinofonie); Specialist în recuperarea vocii pacienților laringectomizati total; Specialist în terapia verbală pentru pacienții cu afecțiuni neurologice; Specialist în terapia tulburărilor de masticație si deglutiție.
– Toate acestea pot interacționa, se pot completa ca tehnici terapeutice. Pacienții, indiferent de vârsta, au resurse și logopedul trebuie să le descopere și să le pună în valoare iar rezultatele sunt spectaculoase.
Am lucrat cu pacienții fără corzi vocale, atinși de cancerul nemilos și le-am redat vocea și vorbirea. Am lucrat cu pacienți cu paralizie cerebrală ori cu alte probleme neurologice unde centrul vorbirii le-a fost afectat.
În secolul 21 pentru deficientul de auz există o minunata tehnologie, implantul cohlear, dar fără recuperarea auditiv verbală realizată de logoped pacientul va auzi normal dar nu va înțelege absolut nimic.
-Și totuși este o anomalia legată de situarea acolo unde îi este locul, pe domenii delicate, a acestei profesii!
-Existăm ca activitate, ca pasiune, ca și dăruire, dar din păcate nu existăm legal!!! Nu exista o facultate care să pregătească, să formeze specialiștii în recuperarea limbajului ori a vocii.
-Câteva repere, vă rugăm, ale devenirii dumneavoastră profesionale?
-In 1978 am terminat Facultatea de psiho-pedagogie specială. Eu sunt din Sibiu, iar tradiția se respectă. Bunicii mei au fost învățători iar la spitalul Luther din oraș am descoperit farmecul acestei frumoase meserii. Prima secție de logopedie a fost in imperiu! ….Pe vremea Mariei Tereza. Absolventele lucrau într-un centru numit Tereziarum ! Apoi facultatea de logopedie și defectologie s-a mutat la Cluj. Părinții mei s-au mutat la București și eu m-am înscris aici la universitate.
-Ce a stopat sau a pus piedici intrării în normalitate a acestei profesii?
-Cam din 1977 a început prigoana comunistă împotriva absolvenților de filozofie ori psihologie. Mișcarea transcendentală! S-a desființat orice secție. Nu a mai rămas decât facultatea de istorie. Profesor de istorie nu am vrut sa fiu …Am luat o repartiție aproape de București și am devenit suplinitor profesor logoped la școala de hipoacuzici.
-Cum se învață totuși tainele acestei specialități?
-Am învățat și am furat foarte multă meserie acolo. Căutam în continuare să devin logoped de clinică….Deci am dat concurs pentru logoped la Institutul ORL, condus atunci de profesorul Hociotă.
În 1984 am fost acceptată pe secția de foniatrie a Institutului. Acolo se poate spune că m-am desăvârșit în meseria de recuperare a vocii și limbajului.
– Mai departe!
– Mai departe am lucrat cu dr. Bogda , dr Cristescu, devenind logopedul de serviciu la orice oră și în orice moment! Mi s-a împlinit visul!
-Aveți ucenici, studenți, învățăcei…
– Este traseul normal al unei profesii pe care o faci cu pasiune. Timpul a trecut și am început să țin cursuri, să împărtășesc din cunoștințele mele nu din cărți, ci din experiența mea de lucru.
-Vă dorim succes fiindcă mulți bolnavi se refugiază cu speranțele spre profesia dumneavoastră.
Interviu consemnat de Giorgiana Radu, AMPress