AM Press Logo
Muzeul Pietrei

Lucian Avramescu: Doamne, câte se petrec și nu știm!

Uluitor spectacol! turla dezbracata 2Privesc cerul care pare, la lumina zilei, neted-înnorat. Pare o tablă școlară cenușie, de pe care elevul de serviciu, un înger pesemne, a șters cu buretele lecția de geometrie și de alchimie și de haos universal.

La Sângeru, din miezul nopții până-n zori, a fulgerat lanț,încât puteai citi în balcon un fragment din Frații Karamazov. Doar acolo e o așa frământare lăuntrică de ceruri sufletești. Mari trenuri încărcate cu neliniști s-au izbit deasupra și fiecare scânteie aducea în cârcă o năprasnică bubuitură pe care o deșerta pe pământ. Se băteau forțe telurice, gheare de vulturi aurii se sfârtecau într-o arenă fără public, fiindcă întrebând pe cineva, cu scrisul meu, ce s-a petrecut azi noapte, mi-a spus că probabil a plouat. Ce mare năzdrăvănie?

Da, a fost o ploaie fără grindină,fără copaci jumuliți din rădăcini fiindăcă vântul ăla năpraznic anunțat de meteorologi a rămas doar în socotelile lor prognoziste. Bătălia s-a dat în cer, iar jos a plouat abundent cu sudoarea gladiatorilor stelari. Au zis bogdaproste grădinile, s-a închinat din frunzele ofilite leușteanul, iar merii mei dinlăuntrul și din afara Bisericii din Livadă au trimis spre cer fructe necoapte, semn de recunoștință, dar ele au căzut tot pe pământ, ceea ce înseamnă că nu pe mere se băteau norii. A fost cea mai liniștită descărcare nebună de nori la care am fost martor.

Biserica noastră, aseară, a fost dezbrăcată de primul rând de schele iar meșterii Adi și Vasile, frați, cu salahorii lor schimbători, au purces cu duioșie, cum ai descheia nasturii cămășii cuiva drag, la o operație care mi-a arătat prima turlă întreagă, în hainele ei de piatră.turla cu schele Șindrila, adusă felii din Munții Măcinului, și-a arătat eleganța de umbrelă a Maicii Domnului. Poate din pricina asta potopul a pus la încercare cu blândețe, mângâind, ceea ce inițial a fost desen al meu pe hârtie.

Reportera noastră de serviciu a prins secvențe din această despachetare de schele care se vor muta în interior săptămâna ce vine, când avem oaspeți, concert, lansări de carte, binecuvântări preoțești. Cerul ne-a încercat azi noapte și toate au rămas la locul lor, frumoase și tefere în lumina zorilor. Vă aștept, de nu mă credeți, pe 13 august, la orele 17.00, să vedeți cu irișii domniilor voastre!turla cu schele muncitori

Powered by VA Labs
© 1991- 2024 Agenția de Presă A.M. Press. Toate drepturile rezervate!