Lucian Avramescu: Buni zori, prieteni! Când ziua începe la miezul nopții

Noapte luminată de stele doar. Nu oriunde, fiindcă satul e o constelație rivală de becuri, ci doar la casa mea, identificată cu Muzeul Pietrei. Aici  a amuțit  brusc  electrica, orbecăim după lumânări. iar eu nu mai am cum scrie pe o coală posibilele ”scurturi” care au devenit lungi spre a lămuri vecinul Adi, chemat în ajutor. Frigiderele pline cu ce au preparat femeile pentru evenimentul de diseară, tuciul cu sarmale, toate sunt la discreția neputinței de a procura frig. Ochiul verde al lăzilor frigorifice se uită orb la mine și eu mut la el. O catastrofă culinară poate începe cu o pană de curent, iar sonorizarea unui concert ce va avea loc azi. de la orele 17,00, își poate avea aceeași nefericită cauză.

Vecinul, care e  constructor al Bisericii din Livadă  cu fratele lui Vasile, nimerește ceva care face un fel de clipocit meteoric. Ura, lumina se aprinde în toată casa, dar o jumătate de noapte s-a dus. Retragem codul roșu de alarmă la neamuri pentru găzduit cratițe. Vin și cei de la depanări, care ar fi apărut poimîine dacă nu-i chelfăneam eu zdravăn  în presa locală pentru bine remunerata lentoare cu care intervin și nu auzeau că e în pană ăla de ne dă la ziar prin bulion cu otravă .Totu-i în regulă, ne asigură.

Adormim la patru, iar eu, după străvechiul obicei personal, mă trezesc la cinci. Beznă. N-am curent în laptop, în hidrofor, în nimic. Vine la șapte meșterul cu echipa lui de salahori să se suie pe schelele Bisericii din Livadă. Zidurile vor primi azi primul botez cu busuioc și rugăciuni preoțești. Bisericarul apasă iar pe ceva și e curent, dându-mi voie să vă spun buni zori cu pixul ăsta electronic, reintrat în priză!biserica cu trosa in fata

Va fi o zi grea pentru Giorgiana și Luciana. Avem oaspeți. Avem concert cu Alexandru Tomescu, avem lansare de carte cu profesorul Irinel Popescu. Toți mă mai au și pe mine, mută pană de curent imposibil de reparat.

Să aveți o zi luminoasă prieteni și o seară fără pene de curent!